Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Treurige feiten over kinderen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

20 april 2011

UNICEF blijft aandacht vragen voor de levensbedreigende omstandigheden waarin kinderen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moeten leven.

Een uit Misrata gevluchte man komt met zijn kind aan in de door Libische rebellen gecontroleerde stad Benghazi. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

In de afgelopen weken zijn tientallen kinderen gedood of gewond geraakt door het geweld dat in de beide regio's heerst.

"We blijven aanvallen op burgers veroordelen en roepen alle partijen op om hulpverleners toegang te verlenen tot alle kinderen die in nood verkeren," zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.

De treurige feiten

In Libië heeft het geweld tussen regeringstroepen en rebellen veel kinderlevens geëist. Alleen al in Misrata zijn minstens twintig kinderen omgekomen en talloze anderen gewond geraakt. Dat er in dit land clustermunitie wordt ingezet, is alarmerend.

In Jemen zijn sinds begin februari minstens 26 kinderen omgekomen en meer dan 800 kinderen gewond geraakt.

In Syrië zijn in de afgelopen weken negen kinderen gedood en raakten vele anderen gewond.

In Bahrein zijn veel demonstranten, waaronder studenten, gewond geraakt of omgekomen.

Het zuiden van Israël kampt met raketaanvallen vanuit Gaza. Deze week bezweek een 16-jarige jongen aan zijn verwondingen als gevolg van een raketaanval op een schoolbus.

In de bezette Palestijnse gebieden zijn sinds het begin van dit jaar meer dan acht kinderen gedood. Minstens 48 kinderen raakten gewond door geweld van zowel Israëlische veiligheidstroepen als van Palestijnse gewapende groeperingen.

UNICEF roept de strijdende partijen op om hun verplichten die voortkomen uit het Verdrag voor de Rechten van het Kind en internationale humanitaire wetgeving na te komen. Zij moeten alles doen wat in hun vermogen ligt om kinderen te beschermen tegen de directe en indirecte gevolgen van geweld.