Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zware aardbeving treft Japan

11 maart 2011

De noordelijke kust van Japan is vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van richter. De beving zorgde voor een tsunami die de hele oostkust van Japan heeft overspoeld.

De aardbeving is de zwaarste ooit geregistreerd in Japan en had een kracht vergelijkbaar met de aardschok die eind 2004 een enorme tsunami voortbracht. Daarbij werden in 14 landen volledige gemeenschappen van de kaart geveegd en kwamen 250.000 mensen om (cijfers VN).

Tsunami-alarm

Nu ook werd gevreesd voor de gevolgen van de tsunami in de omringende landen. Er volgde een tsunami-alarm voor 20 landen. Gelukkig bleef de impact van de tsunami op de andere landen zeer beperkt. Het is nog niet bekend hoeveel mensen in Japan en omringende landen slachtoffer zijn geworden van de beving en de tsunami.

Japan organiseert hulp zelf

UNICEF volgt de situatie op de voet en is met materieel en manschappen in Japan aanwezig. Tot nu toe is er geen hulpverzoek aan UNICEF. De Japanse regering investeert al jaren in de voorbereiding op mogelijke rampen en aardbevingen. De regering heeft besloten zelf alle hulp te organiseren.

UNICEF blijft ter plaatse en de situatie op de voet volgen, zodat wanneer en waar nodig we alle hulp kunnen bieden die nodig is.

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp