Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Verklaring tegen besnijdenis overhandigd

9 maart 2011

Niet geheel ontoevalig op de internationale vrouwendag werd dinsdag een Verklaring tegen meisjesbesnijdenis overhandigd aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS).

Met deze verklaring kunnen mensen die uit landen komen waar veel besnijdenis voorkomt aan hun familie laten zien dat het strafbaar is in Nederland. Volgens GGD Nederland lopen ongeveer 25.000 meisjes in Nederland het risico om besneden te worden omdat een van hun ouders uit een land komt waar de genitale verminking veel voorkomt.

De verklaring is opgesteld door ministeries, migrantenorganisaties en GGD Nederland. Volgens GGD Nederland hebben experimenten uitgewezen dat de verklaring tegen meisjesbesnijdenis werkelijk werkt. Het is niet duidelijk of het aantal besnijdenissen daadwerkelijk afneemt, maar volgens een woordvoerster neemt het bewustzijn over de gevaren van meisjesbesnijdenis toe.

Jonge moeders die hier wonen, worden klemgezet tussen hun moeder en dochter. De moeder wil een besnijdenis maar zij willen het lichaam van hun dochter niet beschadigen. Daarom is deze verklaring zo goed. "Het laat zien dat het gewoonweg niet mag in Nederland", aldus de staatssecretaris.

Traditie

In landen als Somalië, Sudan, Egypte en Ethiopië is het traditie om meisjes voor het huwelijk te laten besnijden. Dit wordt daar als rein en een teken van goede opvoeding gezien.

Besnijdenis betekent dat de clitoris en/of schaamlippen worden verwijderd of verminkt. Volgens GGD Nederland is niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk in Nederland gebeurt. Ouders kunnen tijdens een vakantie in het land van herkomst tot de ingreep besluiten. De ingreep zou ook in Engeland of Italië kunnen worden uitgevoerd.

Standaard overhandigd

De meisjes kunnen aan de besnijdenis overlijden of hun leven lang pijn houden. Ook worden bevallingen bij hen vaak gecompliceerd.

De Nederlandse overheid probeert via voorlichtingsprogramma's het aantal besnijdenissen terug te dringen. Exacte gegevens zijn niet voorhanden.

De Verklaring tegen meisjesbesnijdenis wordt voortaan standaard aan ouders uit risicolanden overhandigd als ze met hun dochter bijvoorbeeld het consultatiebureau bezoeken.

Bron: ANP