Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF voert actie tegen strafbaarstelling illegaal verblijf

9 maart 2011

UNICEF heeft net als een aantal andere maatschappelijke organisaties een brief ondertekend tegen het plan van het kabinet om illegaal verblijf van mensen in Nederland strafbaar te stellen.

Het kabinet wil illegaal verblijf van migranten strafbaar stellen. Ook wil het kabinet dat mensen die zonder verblijfspapieren worden aangetroffen ooit nog legaal verblijf kunnen krijgen. Daarmee worden deze mensen crimineel met als reden dat ze niet over de juiste papieren beschikken, ook al hebben ze geen enkel crimineel feit gepleegd.

Actie

Voor kwetsbare groepen zoals kinderen zal dit extra desastreuze gevolgen hebben. Daarom heeft UNICEF samen met nog een aantal maatschappelijke organisaties - onder meer FNV, Defence for Children International, Kerk in Actie - een brief ondertekend van een speciaal platform tegen strafbaarstelling van de illegaliteit. Vandaag, woensdag 9 maart, is er een actie van start gegaan. Er is een speciale actiewebsite waarop je een petitie kunt tekenen: www.geenstrafbaarstelling.nl.

"Aantasting mensenrechten"

Het platform van organisaties propageert met de actie niet het illegale verblijf, maar verzet zich tegen het strafbaar stellen ervan. Strafbaarstelling is buiten proportioneel. "Het is een aantasting van mensenrechten, bedreigt de meest kwetsbare groepen, werkt uitbuiting in de hand, vergroot de afstand tot de hulpverlening, is slecht voor de veiligheid en openbare orde en vergroot de spanningen tussen groepen in de samenleving," aldus het platform.

Teken de petitie!

Steun het platform dat actie voert tegen het strafbaarstellen van illegaal verblijf in Nederland en teken vandaag nog de petitie!

Teken nu


Zie ook...