Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bescherm kinderen in de DR Congo tegen geweld, misbruik en ziekten

7 maart 2011

In de Democratische Republiek Congo is het een wonder als je zonder kleerscheuren groot wordt.

De kinderen in dit land worden door allerlei gevaren bedreigd, zoals geweld, (seksueel) misbruik en ziektes. Een op de tien kinderen overlijdt voor het vijfde jaar, bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar blijft als gevolg van ondervoeding achter in de groei en minder dan de helft van de bevolking heeft toegang tot schoon drinkwater. Bovendien heeft tweederde van alle kinderen geen geboortebewijs, zodat ze officieel niet bestaan en daardoor geen aanspraak kunnen maken op hun rechten.

Winst kan omslaan in verlies

Toch is er niet alleen maar ellende in de DR Congo. Ten opzichte van 2001 gaan meer kinderen naar school en slapen ze steeds vaker onder muskietennetten die hen beschermen tegen de malariamug. Ook worden ten opzichte van tien jaar geleden meer kinderen ingeënt. Deze winst kan in de DR Congo echter op elk moment omslaan in verlies door aanhoudende conflicten. Ongeveer 1,7 miljoen volwassenen en kinderen zijn in de afgelopen jaren door oorlog ontheemd geraakt en bijna een miljoen Congolezen hebben hun toevlucht gezocht tot het buitenland. En hoewel in 2010 bijna 5.000 kindsoldaten zijn vrijgelaten en weer een burgerbestaan leiden, worden nog steeds kinderen door legertjes gerekruteerd. Bovendien zijn vorig jaar 14.591 gevallen van seksueel misbruik gemeld en onder deze slachtoffers zijn duizenden kinderen.

Bescherming tegen rekrutering en seksueel geweld

Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, bracht vorige week een bezoek aan de stad Goma in het noordoosten van de DR Congo. Hij wil dat de kinderen in dit land beter tegen rekrutering en seksueel misbruik worden beschermd. "Er is niets zo vreselijk als seksueel geweld tegen kinderen, of het nou in de DR Congo is of ergens anders. We moeten allemaal gealarmeerd zijn door meldingen van verkrachtingen door soldaten in Noord- en Zuid-Kivu (twee regio's in het oosten van de DR Congo, red.) en vooral door het feit dat er kinderen onder hun slachtoffers zijn. Deze misdaad mag niet onbestraft blijven en de daders moeten worden vervolgd en veroordeeld," aldus Lake.

Polio

Een ander probleem draait om het poliovirus, dat met hernieuwde kracht in de DR Congo huishoudt. In de afgelopen twaalf maanden zijn 120 nieuwe ziektegevallen geconstateerd, terwijl in 2009 slechts drie mensen polio kregen. Eind mei moet de overheid in samenwerking met UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 14 miljoen kinderen hebben ingeënt, om een verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Gerelateerd aan dit onderwerp