Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF: 7,2 miljoen dollar nodig voor hulp aan Libische vrouwen en kinderen

2 maart 2011

UNICEF heeft dringend 7,2 miljoen dollar nodig voor hulp aan Libische vrouwen en kinderen.

UNICEF: 7,2 miljoen dollar nodig voor hulp aan Libische vrouwen en kinderen

Bijna 100.000 mensen zijn Libië ontvlucht om te ontkomen aan het geweld rond de opstand tegen president Khadaffi. Ongeveer 40.000 van hen zijn naar Tunesië gevlucht en circa 55.000 naar Egypte. Het gaat in de meeste gevallen om mannen van niet-Libische afkomst, maar in toenemende mate kiezen ook Libiërs ervoor om met hun gezinnen te vluchten. Dit betekent dat het aantal vrouwen en kinderen onder de vluchtelingen toeneemt.

Medische zorg onder druk

Hoewel  nog niet duidelijk is of in Libië zelf grootschalige humanitaire hulp nodig is, is er groeiende  bezorgdheid om de beschikbaarheid van medische zorg aan gewonden. Als het geweld in Libië aanhoudt, komen de gezondheidszorg en andere voorzieningen in het land onder grote druk te staan en zal de aanvoer van voedsel en andere eerste levensbehoeften in gevaar komen. Een andere zorg zijn de mensenrechten in Libië. Hoewel informatie over de situatie in het land niet eenduidig is, zijn schendingen van de mensenrechten te verwachten.

200.000 euro van UNICEF Nederland

UNICEF Nederland heeft alvast een bedrag van 200.000 euro voor de hulpverlening beschikbaar gesteld. In Egypte en Tunesië heeft UNICEF medewerkers gestationeerd, die zich onder meer bezighouden met de coördinatie van noodhulp en het beschermen van kinderen. Daarnaast staat een UNICEF-team stand by om in Libië aan de slag te gaan, zodra de omstandigheden dit toelaten. Ook kunnen snel hulpgoederen vanuit Egypte en Tunesië in Libië worden verspreid. Het gaat om goederen op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieingen en hygiëne, onderwijs, gezondheidszorg en kinderbescherming. In een opvangkamp en bij de grens met Tunesië zorgt UNICEF samen met de overheid en andere hulporganisaties voor latrines.

Help de Libische vluchtelingen

doneer