Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hongersnood in Pakistaanse provincie Sindh

28 januari 2011

In de provincie Sindh in Pakistan heersen net zulke alarmerend hoge ondervoedingscijfers als in Tsjaad en Niger.

UNICEF meldt dat de levens van tienduizenden kinderen door honger worden bedreigd.

Sindh is vorig jaar zwaar getroffen door de overstromingen. Volgens UNICEF is niet duidelijk of die hebben gezorgd voor de piek in de ondervoedingscijfers. Wel heeft de ramp de omvang van dit probleem duidelijk gemaakt: baby's en hun moeders werden pas na de overstromingen voor het eerst gescreend op ondervoeding.

Meer dan 20 procent ondervoed

Het ministerie van Gezondheidszorg in Sindh meldt dat ruim 23 procent van de kinderen tussen de 6 maanden en vier jaar in het noorden van Sindh lijdt aan ondervoeding. In het zuiden van deze provincie geldt dit voor ruim 21 procent van de kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bepaald dat ondervoedingspercentages boven de 15 procent aanleiding geven voor noodhulp. Bovendien is ruim 6 procent van de kinderen in Sindh ernstig en acuut ondervoed. Zij hebben direct levensreddende hulp nodig.

UNICEF werkt samen met de overheid om de kinderen in Sindh te helpen. "Wij zien mogelijkheden om hen zowel op de korte als langere termijn hulp te bieden," zegt Pascal Villeneuve, directeur van het UNICEF-kantoor in Pakistan. UNICEF leidt een cluster van hulporganisaties die onder andere zorgen voor therapeutische voeding.

Nog steeds overstroomd

Eind juli 2010 kwam ruim een vijfde deel van Pakistan als gevolg van zware regen onder water te staan en 20 miljoen mensen werden getroffen door de wateroverlast. Zes maanden na de ramp leven gemeenschappen in Sinds nog steeds in overstroomde gebieden. In Sindh en de provincie Balochistan wonen ook nog steeds ongeveer 600.000 mensen in opvangkampen.

Filmpje: ondervoeding in Sindh

Een overzicht van UNICEF's hulp aan de overstromingsslachtoffers tot nu toe:

* UNICEF voorziet dagelijks 3,5 miljoen mensen van schoon drinkwater.
* Ruim 1,9 miljoen mensen maken gebruik van sanitaire voorzieningen.
* Meer dan 9 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen mazelen en polio.
* Circa 8,5 miljoen kinderen hebben vitamine A gekregen ter verhoging van hun weerstand.
* Circa 120.000 ondervoede vrouwen en kinderen krijgen hulp.
* Ongeveer 180.000 kinderen krijgen les in tijdelijke klaslokalen.
* 200.000 kinderen kunnen spelen op 700 kindvriendelijke plekken en worden zo beschermd tegen verwaarlozing, misbruik en uitbuiting

Hulporganisaties zijn verenigd in clusters. UNICEF leidt de clusters die zich bezighouden met voeding, schoon water, onderwijs en kinderbescherming en zorgt ervoor dat de hulp op deze gebieden goed wordt gecoördineerd.

Gerelateerd aan dit onderwerp