Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF en WFP pakken groeiachterstand Afrikaanse kinderen aan

19 januari 2011

Als je voor je tweede jaar een groeiachterstand oploopt als gevolg van ondervoeding, haal je die nooit meer in.

Sterker nog, je hebt een grote kans om vroegtijdig te overlijden doordat vitale organen door die achterstand zich niet volledig kunnen ontwikkelen.

In ontwikkelingslanden kampen veel kinderen met een groeiachterstand, hoewel hun aantal tussen 1990 en 2008 is gedaald van 40 naar 29 procent. Helaas stagneert deze vooruitgang in Afrika, waar dit percentage daalde van 38 naar slechts 34 procent. UNICEF en het Wereld Voedsel Programma (WFP) zijn een samenwerkingsverband aangegaan om hierin verandering te brengen. Ze richten zich vooral op zuidelijk en Oost-Afrika, waar het aantal kinderen met een groeiachterstand het hoogst is.

Investeren levert veel op

Investeren in het bestrijden van ondervoeding en dus in het tegengaan van groeiachterstanden, leveren ontwikkelingslanden op sociaal en economisch gebied veel op, zegt Elhadj As Sy, UNICEF-directeur voor de regio zuidelijk en Oost-Afrika. "Landen moeten daarbij niet alleen de oorzaken aanpakken, maar ook hulp bieden aan de meest kwetsbare kinderen en hun families die in afgelegen gebieden wonen of deel uitmaken van arme, gemarginaliseerde groepen."

UNICEF voert actie voor ondervoede kinderen. Hulp begint al voordat kinderen geboren zijn, door ondervoeding bij hun moeders te bestrijden.