Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Helft minder Haïtianen in tentenkampen

10 januari 2011

Het aantal Haïtianen dat in tentenkampen woont als gevolg van de aardbeving een jaar geleden is de afgelopen maanden bijna gehalveerd.

In de kampen in de hoofdstad Port-au-Prince en in de provincies zitten nu nog circa 810.000 mensen. In juli waren dat er naar schatting 1,5 miljoen.

Dat stelt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag in een rapport. De IOM heeft een inventarisatie gemaakt van het aantal mensen dat in Haïti in tentenkampen woont. Volgens de organisatie daalt dat aantal mensen met gemiddeld 100.000 per maand.

Vooral in plattelandsgebieden in het zuiden van Haïti zouden mensen de tentenkampen verlaten. De IOM laat weten dat de mensen onder meer in tijdelijke behuizingen buiten de kampen gaan wonen of terugkeren naar hun al dan niet opgeknapte eigen huis.

Nog lange weg te gaan

IOM-directeur William Lacy Swing sprak van een positieve ontwikkeling, maar voegde eraan toe dat nog een lange weg te gaan is. "Het leven in tentenkampen zal in de nabije toekomst een realiteit voor honderdduizenden mensen blijven," aldus Swing. Om de ontheemden te helpen is de bouw van shelters (tijdelijke woningen) volgens hem de beste optie tot er meer permanente huizen klaar zijn. Swing zei dat de IOM tot dusver drieduizend shelters heeft gebouwd en betrokken is bij de bouw van nog eens 8.110 tijdelijke huizen.

Woensdag is het een jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Volgens de autoriteitenvan Haïti eiste de beving zeker 230.000 levens, andere bronnen spreken van tussen de 100.000 tot 200.000 doden.

Bron: ANP