Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gezondheidszorg in Haïti

10 januari 2011

"Mijn wens is dat we hulp krijgen om een nieuw leven te beginnen."

Gezondheidszorg in Haïti

Tot voor kort hadden de inwoners van Jacquot, een stadje in een bergachtig gebied in het noorden van Port-au-Prince, geen eigen school of ziekenhuis. Ongeveer een jaar na de aardbeving zijn die er dankzij UNICEF nu wel.

Geld en geluk

Zuster Marie Bénédicte is niet alleen beheerder van de lokale school, maar ook de arts die het nieuwe ziekenhuis bestiert voor de 8.000 inwoners van Jacquot en de omringende dorpen. "Ik zie zestig tot tachtig patiënten per dag," zegt ze. "Voordat we het ziekenhuis gebouwd hadden, gingen de meeste patiënten naar Port-au-Prince om behandeld te worden. Ze moesten dan wel geld hebben én geluk, want ze konden dood zijn voordat ze in de stad waren."

Maaltijd"Ik ben afgelopen nacht om drie uur opgestaan om mijn dochter naar de dokter te brengen", vertelt Marie Marthe. "We hebben vier uur gelopen. Lourdia heeft al meer dan een week koorts, ik ben heel ongerust." Voor de komst van het ziekenhuis in Jacquot waren Marie Marthe en haar zesjarige dochter acht uur onderweg om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken. "Mijn wens is dat we hulp krijgen om een nieuw leven te beginnen", zegt de vrouw, "Het was een zeer moeilijk jaar voor ons."

"De toegang tot de gezondheidszorg verbeteren, en voornamelijk voor de geïsoleerde gemeenschappen zoals Jacquot, is een prioriteit voor UNICEF. Dat geldt vooral voor de gebieden die door de aardbeving getroffen zijn of waar momenteel cholera heerst", legt Dr. Jean-Claude Mubalama van UNICEF uit.

Steeds bang

UNICEF heeft ervoor gezorgd dat in een tent  in Jacquot les kan worden gegeven. De kinderen in het stadje kunnen het trauma echter moeilijk verwerken en dat geeft problemen in de klas. "Ik werk niet meer zo goed als ik zou moeten sinds de aardbeving, ik kan mij niet meer concentreren en ben steeds bang", geeft Darline toe, een studente van 17 jaar. Zuster Bénédicte legt uit dat school heel belangrijk is om kinderen zoals Darline te helpen dit trauma te verwerken: "Hier spelen ze met hun vrienden en delen hun gevoelens en emoties."

Gerelateerd aan dit onderwerp