Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gezond opgroeien in Haïti

10 januari 2011

"Op een of andere manier is het dankzij de aardbeving dat ik dit kleine gezonde jongetje heb."

Gezond opgroeien in Haïti

In het hartje van tentenkamp Mais Gate hebben Lucienne en Sébastien een oase van rust gevonden: een babyvriendelijke tent, ondersteund door UNICEF.

Sébastien, acht maanden oud, is een actief en lachend kind. Hij kan al bijna in zijn eentje staan. Lucienne is trots op haar zoon, die voor de andere jonge moeders een voorbeeld is van een goed gevoed kind. Volgens haar is het dankzij de verpleegsters van de babyvriendelijke tent dat Sébastien, die een paar weken na de aardbeving is geboren, zo gezond is: "Voor de aardbeving wist ik niet hoe ik voor een baby moest zorgen en wist ik niets over borstvoeding" zegt ze. "Op een of andere manier is het dankzij de aardbeving dat ik dit kleine gezonde jongetje heb."

Borstvoeding is cruciaal

Mauvette, de hoofdverpleegster, heeft sinds februari al 450 vrouwen in haar tent gehad. "Uitleggen aan de ouders hoe belangrijk het is om uitsluitend borstvoeding te geven en de manier waarop er gezorgd moet worden voor de kinderen is van cruciaal belang in moeilijke omstandigheden. Veel moeders die hier komen hebben hun kind na de geboorte iets anders dan moedermelk te drinken gegeven, of vast voedsel," zegt ze. "Met onze voorlichting kunnen we hen ervan overtuigen om hun kinderen borstvoeding te geven en daardoor groeien die goed!"

MauvetteHet team van de babyvriendelijke tent helpt ook mythes rond de aardbeving de wereld uit. Veel vrouwen vrezen bijvoorbeeld dat hun melk beïnvloed is door de beving en hun baby kwaad kan doen. De voorlichting van Mauvette en haar team stelt de moeders gerust: nu geeft 80 procent van de moeders die in de tent komen borstvoeding.

Arm, overbevolkt, chaotisch

Ondertussen leven de gezinnen in het kamp zonder enige privacy in tenten van hulporganisaties of in geïmproviseerde onderkomens met een dekzeil. Het is niet zo dat er sinds de ramp nog niets is gebeurd, maar een hoofdstad en zijn omgeving herbouwen kost tijd. Zelfs met de moderne middelen van een rijk land zal dit werk jaren duren, maar Port-au-Prince is arm, overbevolkt en chaotisch.

Handen wassen

De babyvriendelijke tent is een oase van rust in alle hectiek rond de cholera-epidemie die eind oktober in Haïti is uitgebroken. Iedereen die de tent binnenkomt moet zijn handen wassen. Mauvette houdt alle bezoekers in de gaten. Als ze hun handen niet behoorlijk wassen, geeft ze hen een demonstratie en legt ze hen het belang uit van het voorkomen van cholera. "Iedere moeder krijgt zeep, ORS en waterzuiveringstabletten", legt de verpleegster uit. "In de babyvriendelijke tenten leren vrouwen niet alleen hoe belangrijk borstvoeding is, ze krijgen ook te horen hoe ze hun gezin gezond kunnen houden en kunnen voorkomen dat cholera zich verder verspreidt."Gerelateerd aan dit onderwerp