Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bescherming in Haïti

10 januari 2011

"Mijn kinderen in een tehuis plaatsen was het moeilijkste wat ik ooit had meegemaakt."

Bescherming in Haïti

Joseph Charles* en zijn vrouw leefden in Leogane, een stad in de buurt van het epicentrum van de aardbeving van 12 januari 2010, samen met hun drie dochters, waaronder een tweeling van 12 jaar: Latima en Karline. Voor de aardbeving verbouwde Joseph rijst en verdiende hij niet zo veel. Zijn vrouw verkocht fruit en groenten in het centrum van de stad. Zoals bij zovele andere overlevenden heeft de beving hun huis verwoest en hen van hun inkomsten beroofd.

Toen UNICEF Joseph en zijn vrouw voorstelde om hun tweeling in een opvangcentrum onder te brengen, gingen ze daarmee akkoord. Ze wisten dat dit de enige oplossing was om hun dochters toegang te geven tot water, eten en onderdak. "Ik schaamde me," zegt Marie, de moeder van de drie meisjes. "Het was het moeilijkste wat ik ooit had meegemaakt."

Gefaald

De ouders van Latima en Karline mochten hun kinderen om de twee weken bezoeken, maar telkens als ze weer afscheid moesten nemen van hun dochters, brak hun hart. "We hadden het gevoel dat we in onze taak als ouders gefaald hadden", zeggen ze.

Joseph en Marie moesten hun kinderen door alle ellende na de aardbeving in een tehuis plaatsen, maar veel Haïtiaanse gezinnen moesten al eerder zo'n besluit nemen. "40 procent van alle door de werkgroep** geregistreerde kinderen waren van hun ouders gescheiden vóór de aardbeving", legt UNICEF-medewerker Jean Lieby uit. "Deze grove ongelijkheden binnen de Haïtiaanse samenleving zijn door de beving verergerd ."

LatimaOm hierin verandering te brengen zijn UNICEF en Terre des Hommes een project gestart om duurzame oplossingen te vinden voor gezinnen die noodgedwongen hun kinderen verlaten. Vierentwintig gezinnen die hun kinderen om financiële redenen in een tehuis hebben geplaatst, zijn voor deze pilot uitgekozen. De ouders, zoals Joseph en Marie, hebben samen met maatschappelijk werkers bekeken of ze hun bedrijf weer konden opstarten, of iets anders konden doen om weer inkomsten te krijgen.

Weer thuis

Dankzij deze hulp heeft de familie van Joseph een bankrekening kunnen openen, de schoolkosten van de meisjes kunnen betalen, eten kunnen kopen en een nieuw huisje kunnen bouwen. Joseph werkt weer in de rijstvelden en heeft zelfs enkele mensen kunnen aannemen, waardoor zij op hun beurt hun gezinnen kunnen onderhouden. En de tweeling is gelukkig weer thuis!

* De namen van de geciteerde personen zijn veranderd.
** De clusterwerkgroep voor kinderen die gescheiden zijn van hun familie bestaat uit verschillende organisaties, waaronder UNICEF.

Gerelateerd aan dit onderwerp