Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF: ondanks hulp blijft nood in Haïti onverminderd hoog

7 januari 2011

De hulpverlening van UNICEF en andere organisaties heeft in Haïti enigszins verlichting gebracht. Toch zijn - een jaar na de aardbeving - de omstandigheden in dit land nog steeds zeer slecht.

UNICEF: ondanks hulp blijft nood in Haïti onverminderd hoog

Vier miljoen kinderen in Haïti hebben gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, onderwijs en bescherming tegen misbruik en uitbuiting. Meer dan 1 miljoen mensen, waaronder 380.000 kinderen, wonen nog steeds in overvolle opvangkampen.

Naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aardbeving, publiceert UNICEF vandaag een rapport over de situatie in Haïti. Ondanks immense inspanningen van internationale hulporganisaties en de Haïtianen zelf, kan nu pas worden begonnen met wederopbouw.

Francoise Gruloos-Ackermans, directeur van het UNICEF-kantoor in Haïti: "Doordat Haïti al voor de aardbeving een fragiel land was, is alleen het bieden van noodhulp niet genoeg. In 2006 had bijvoorbeeld slechts 19 procent van de bevolking toegang tot basale, sanitaire voorzieningen, terwijl in 1990 dit percentage nog 29 procent was. Dit zorgt ervoor dat organisaties als UNICEF zich ook moeten bezighouden met de ontwikkeling van het land, zodat Haïti in de toekomst beter in staat zal zijn problemen het hoofd te bieden."

Latrines

UNICEF heeft bijvoorbeeld meer dan 11.300 latrines geïnstalleerd, waarvan ruim 800.000 mensen gebruik kunnen maken. Elke dag worden meer dan 600 latrines geleegd, om de hygiëne te bewaken. UNICEF helpt bij het implementeren van duurzame oplossingen en investeert bijvoorbeeld in watervoorzieningen.

Inentingen

Vlak na de beving hebben UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en hun partners 2 miljoen kinderen ingeënt tegen ziektes als polio, difterie en mazelen. Meer dan 163.000 huishoudens in de zuidelijke kustregio's kregen 360.000  muskietennetten ter bescherming tegen de malariamug.

Water

Op het hoogtepunt van de noodhulp lieten UNICEF en haar partners dagelijks gemiddeld 8,3 miljoen liter schoon water met vrachtwagens naar circa 680.000 mensen brengen. Haïti kampt met een almaar aanhoudende cholera-epidemie en daarom distribueert UNICEF meer dan 10,9 ton chloor en ruim 45 miljoen waterzuiveringstabletten om 3 miljoen mensen in de hoofdstad Port-au-Prince en de omliggende steden van schoon water te kunnen voorzien.

Bescherming van kinderen

UNICEF leidt de hulporganisaties die zich bezighouden met het opsporen van familieleden van kinderen die door de aardbeving  alleen zijn komen te staan. Tot nu toe zijn 4.948 alleenstaande kinderen geregistreerd en zijn 1.265 kinderen herenigd met hun families. Op 369 'kindvriendelijke' plekken kunnen bijna 95.000 kinderen veilig leren en spelen. UNICEF heeft ook het initiatief genomen voor het voorkomen van seksueel geweld en kinderhandel en voor het bieden van hulp aan slachtoffers.

Onderwijs

UNICEF en haar partners hebben gezorgd voor scholen en onderwijsmaterialen en geld gereserveerd voor onderwijs, zodat 720.000 kinderen weer naar school konden gaan of zelfs voor het eerst onderwijs konden volgen. Toch gaat nog steeds meer dan de helft van de kinderen in Haïti niet naar school en de bouw van nieuwe scholen wordt gehinderd door puin dat nog niet is geruimd en door conflicten over grondeigendom.

Voeding

De aardbeving maakte pijnlijk duidelijk hoe diep geworteld de problemen zijn waarmee Haïtiaanse kinderen te kampen hebben. Een op de drie kinderen jonger dan vijf jaar is bijvoorbeeld chronisch ondervoed. Moeders en baby's hebben van UNICEF voedingssupplementen gekregen. Halverwege 2010 konden moeders en kinderen terecht  in 107 'babyvriendelijke tenten'  voor voedingsadviezen en hulp.  Tot nu toe hebben meer dan 102.000 kinderen en 48.900 moeders van deze hulp kunnen profiteren.

Beloftes

Francoise Gruloos-Ackermans: "Er moet veel meer gebeuren in samenwerking met de VN, hulporganisaties, de private sector, burgers en de overheid. We hebben beloftes gedaan, zoals de belofte om de mensen te helpen die door de aardbeving nog steeds geen dak boven hun hoofd hebben. Doelen als onderwijs, goede voeding, schoon water en sanitaire voorzieningen voor alle kinderen in Haïti, waarbij ze gevrijwaard zijn van ziektes en misbruik: wij geloven dat die met de juiste hulp en toewijding kunnen worden bereikt."

UNICEF-rapport over een jaar hulpverlening in Haïti

Download het UNICEF-rapport 'Children in Haiti: One Year After - The long road from relief to recovery' (PDF).


Gerelateerd aan dit onderwerp