Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Schoon water in Haïti

5 januari 2011

"We hebben geen toiletten. We gebruiken een emmer die we leegmaken in open riolen"

Schoon water in Haïti

Délivrance is een moeder van 39 jaar. Ze leeft met haar 7 kinderen in een onafgewerkt betonnen gebouw in Cité Eternelle, één van de armste en dichtbevolkste wijken van Port-au-Prince. "Na de aardbeving van 12 januari heeft ons gezin in onmenselijke omstandigheden geleefd" vertelt ze.

"Mijn man is overleden tijdens de aardbeving. We sliepen op straat totdat een vriend ons toestemming gaf om hier te blijven." Een jaar na de ramp kunnen deze moeilijke leefomstandigheden vragen doen rijzen. Maar gezien de omvang van de schade, het aantal getroffen personen en de bevolkingsdichtheid in Port-au-Prince is het logisch dat het reconstructiewerk veel tijd in beslag neemt.

Zoals in de meeste wijken van de hoofdstad is Cité Eternelle niet voorzien van stromend water en sanitaire voorzieningen. Dat was vóór de aardbeving ook al zo. De open riolen, gevuld met afval, blokkeren de smalle straten. "We hebben geen toiletten. We maken gebruik van een emmer die we leegmaken in open riolen", legt Délivrance uit.

Preventiecampagnes

Delivrance met waterzuiveringstablettenDeze omstandigheden zijn zeer verontrustend in tijden van cholera. Dat is de reden waarom de preventiecampagnes van UNICEF voor cholera als eerste in deze wijken plaatsvinden. Overal in Cité Eternelle hebben teams van gezondheidsmedewerkers posters opgehangen waarop de inwoners kunnen lezen hoe ze zichzelf kunnen beschermen en hoe ze de ziekte kunnen bestrijden. Aan de waterpunten worden ook berichten verspreid door middel van luidsprekers en er worden waterzuiveringstabletten uitgedeeld.

Veilig water

Délivrance krijgt de tabletten elke keer als ze haar emmer van 15 liter gaat vullen. Hiermee kan haar gezin gedurende twee dagen drinken, koken en wassen. Ze zegt: "Ik weet nooit zeker of het water dat ik hier kom halen schoon is, maar met de zuiveringstabletten weet ik tenminste dat mijn kinderen het zonder gevaar kunnen drinken."

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp