Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

12 kinderen in Jemen dit jaar omgekomen door landmijnen

23 december 2010

In Jemen zijn dit jaar minstens twaalf kinderen omgekomen door ongelukken met landmijnen en andere explosieven.

12 kinderen in Jemen dit jaar omgekomen door landmijnen

Bijna twintig kinderen zijn gewond geraakt. Tijdens het meest recente ongeluk, dat deze maand plaatsvond, raakte een tienerjongen vier vingers kwijt toen hij met een mijn speelde vlakbij zijn huis in de door oorlog getroffen provincie Saada.

"Het is afschuwelijk dat zo veel kinderen dit jaar het slachtoffer zijn geworden van landmijnen en andere explosieven," zegt Geert Cappelaere, directeur van het UNICEF-kantoor in Jemen. "Kinderen blijven de prijs betalen voor de oorlog, ondanks het staakt-het-vuren dat begin 2010 is ingegaan."

Strijd tussen rebellen en regering

Mijnen en andere explosieven vormen een grote bedreiging voor de bevolking in de door geweld beheerste provincies van Jemen. Met name in Saada; hier wordt sinds 2004 in dertien van de vijftien districten een strijd uitgevochten tussen de regering en de rebellenbeweging Al-Houthi.

Doordat kinderen explosieven vaak voor speelgoed aanzien, lopen vooral zij een groot risico. Kinderen die vee hoeden in afgelegen gebieden hebben ook een grotere kans op ongelukken met mijnen.

Plan voor het opruimen van mijnen

Alleen als alle explosieven worden geruimd, is er kans op een duurzame vrede en kunnen de gebieden waarin ze liggen zich ontwikkelen. Dan kunnen ook de ontheemde Jemenieten (waarvan ruim de helft kinderen zijn) weer naar huis. UNICEF heeft samen met een Jemenitische organisatie, het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP en andere hulporganisaties een plan opgesteld voor het opruimen van de mijnen, hulp aan de slachtoffers en voorlichting. Doordat de getroffen gebieden slecht toegankelijk zijn, kan dit plan helaas niet goed ten uitvoer worden gebracht.

Geert Cappelaere: "We vragen alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Saada om hulpverleners hun werk te laten doen, zodat kinderen en families de hulp krijgen waar ze recht op hebben."

Gerelateerd aan dit onderwerp