Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Crisis in Pakistan nog lang niet voorbij

7 december 2010

UNICEF waarschuwt dat de winter in Pakistan voor nieuwe problemen zorgt, bovenop de ellende die vooral Pakistaanse kinderen treft.

Crisis in Pakistan nog lang niet voorbij

De kou vormt voor hen een grote bedreiging, terwijl de conditie van veel kinderen al is verzwakt door bijvoorbeeld  acute luchtweginfecties en ondervoeding.

In Pakistan is ook een oude bekende opgedoken: polio.  Dit jaar zijn 126 ziektegevallen gemeld, tegen 89 in 2009. En dat terwijl Pakistan zoveel vooruitgang had geboekt in de bestrijding van deze ziekte. Door de onveilige situatie in het noorden en doordat door de overstromingen veel mensen dicht op elkaar huizen in slechte hygiënische omstandigheden, zijn deze inspanningen tevergeefs geweest.

Crisis heeft verschillende gedaantes

"De crisis is nog lang niet voorbij. Hij treedt bovendien op in verschillende gedaantes en de hulpverlening moet zich hieraan snel aanpassen. De hulpvraag van vrouwen en kinderen verandert steeds," zegt Daniel Toole, regionaal  directeur van UNICEF voor Zuid-Azië. "De meeste mensen zijn weer naar huis gegaan, maar daar treffen ze niets dan verwoesting aan. Ze hebben geen huizen, geen geld en de oogsten zijn weggespoeld. In het noorden sneeuwt het en UNICEF geeft warme kinderkleding en dekens aan gezinnen, zodat die zich kunnen wapenen tegen een strenge winter. In het zuiden trekt het water zich zeer langzaam terug, zodat de levens van meer dan een miljoen mensen nog steeds in de wachtstand staat. In de koude maanden zal het aantal acute luchtweginfecties en gevallen van ondervoeding snel toenemen. Beide horen tot de grootste 'killers' onder de veroorzakers van kindersterfte," aldus Toole.

Een vijfde deel van Pakistan is getroffen door de overstromingen en 20,3 miljoen mensen lijden onder de gevolgen. Scholen, gezondheidscentra, watervoorzieningen, rioleringen, bruggen en wegen zijn beschadigd of verwoest.

Extra fondsen nodig

UNICEF heeft 82,1 miljoen dollar nodig voor haar hulp in Pakistan. Om ondervoeding tegen te gaan en polio te bestrijden is dit bedrag echter niet voldoende; daarvoor  vraagt UNICEF extra fondsen.

"De omvang van deze ramp blijft enorm," zegt Daniel Toole. "De gevolgen zullen nog jarenlang in Pakistan voelbaar zijn. Hoe meer we nu kunnen doen, hoe beter dat is voor de kinderen en hun families. We hebben dat geld dus dringend nodig, zodat we ons werk goed kunnen doen."

UNICEF helpt ondervoede kinderen in de provincie Sindh

De hulp van UNICEF in Pakistan

  • UNICEF voorziet dagelijks 2,8 miljoen mensen van schoon water.
  • Meer dan 1,5 miljoen mensen kunnen gebruikmaken van sanitaire voorzieningen.
  • Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Pakistaanse regering heeft UNICEF meer dan 9 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen en polio.
  • Bijna 300.000 ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en moeders met pasgeboren baby's hebben voedingssupplementen gekregen.
  • 106.500 kinderen volgen onderwijs in tijdelijke scholen.
  • 104.400 vrouwen en kinderen worden opgevangen in kindvriendelijke ruimtes, die hen beschermen tegen misbruik, verwaarlozing en geweld.
  • UNICEF deelt warme kinderkleding en dekens uit om kinderen te beschermen tegen de kou.
  • Ondanks de hulp van UNICEF en andere hulporganisaties hebben miljoenen gezinnen nog steeds dringend hulp nodig, zoals water, voedsel en medicijnen.

Gerelateerd aan dit onderwerp