Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geen Kind op Straat krijgt steun

30 november 2010

De coalitie Geen Kind op Straat krijgt steun van PvdA-kamerlid Hans Spekman. In een initiatiefnota roept hij op voor betere bescherming van kinderen, ook als ze geen verblijfsvergunning hebben.

Logo Coalitie Geen Kind op Straat

De PvdA presenteert de initiatiefnota "Altijd onderdak voor kinderen" vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van immigratie en asiel. In de nota stelt de partij voor om een einde te maken aan het Nederlandse beleid waarmee kinderen met hun uitgeprocedeerde ouders op straat gezet kunnen worden.

Recht op opvang

Daarmee sluit de nota aan op het standpunt van de coalitie "Geen Kind op Straat", een samenwerking van diverse mensenrechtenorganisaties waaronder UNICEF Nederland. De coalitie vindt dat - op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag, ook kinderen met hun uitgeprocedeerde gezinsleden recht hebben op opvang. Als ouders zelf niet kunnen zorgen voor basale voorzieningen, bijvoorbeeld omdat ze geen verblijfsvergunning hebben, moet de overheid bijspringen met basisvoozieningen zoals onderdak, kleding en eten.

Punten van zorg

De coalitie waardeert het initiatief van de PvdA, maar ze heeft wel nog punten van zorg. Bijvoorbeeld over de voorwaarde die de partij wil stellen aan de opvang: ouders moeten actief werken aan terugkeer. De coalitie stelt dat het recht op onderdak voor kinderen met hun ouders los staat van de vreemdelingenrechtelijke problemen die de overheid heeft met die ouders.

Een ander punt is dat de nota nu focust op uitgeprocedeerde asielzoekers, terwijl er ook migrantengezinnen zonder asielachtergrond op straat zijn terechtgekomen na een procedure.

Coalitie "Geen Kind op Straat"

De coalitie "Geen Kind op Straat", een samenwerking van Amnesty International Nederland, Defence for Children-ECPAT Nederland, INLIA, Kerk in Actie, Stichting LOS, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Raad van Kerken Nederland, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk Nederland.

Bron: Coalitie Geen Kind op Straat