Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt met bijvoeding in Pakistan

26 november 2010

Ondervoeding in Pakistan was al een groot probleem. De recente overstroming heeft dit alleen maar erger gemaakt.

Voor de overstroming kwam ongeveer een derde van de baby's met een te laag geboortegewicht ter wereld, nu zijn dat er nog meer geworden. De uitdaging nu is nu om de hulp voor betere voeding te vergroten in gebieden waar dit al wordt gegeven, en om het in andere gebieden voor het eerst te gaan geven. Zoals in de provincie Sindh. Kinderen lopen hier veel risico ondervoed te raken. Al voor de overstroming was hier meer ondervoeding dan het gemiddelde in Pakistan.

ibc_1_9520Om de problemen te lijf te gaan, worden kinderen goed in de gaten gehouden door UNICEF. Ze worden gescreend in therapeutische voedingsprogramma's, met hun gewicht en omtrek van hun arm (een belangrijke indicator van groei en ontwikkeling).

Mobiele eenheden

Op plekken waar geen voedingscentra en ziekenhuizen zijn, komen mobiele eenheden. De meeste kinderen kunnen door hen worden geholpen. In ernstige gevallen gaan ze alsnog naar voedingscentra.

In Thatta heeft UNICEF het eerste zogenaamde stabilisatiecentrum gebouwd. Hier worden kinderen met een ernstige ondervoeding behandeld. Het centrum is opgebouwd met steun van bedrijven, als publiek-private samenwerking. Het heeft bedden voor zes kinderen en hun verzorgers. UNICEF geeft het centrum voorraden en medicijnen. Het personeel wordt getraind door het Nationale Instituut voor Kinderzorg.

Hammeed (2) verbeterd

Hammeed is twee jaar oud. Pasgeleden werd hij opgenomen in het centrum. Hij had hoge koorts en diarree. "We hadden geen idee wat er mis was met hem. De dorpsdokter gaf iets wat het alleen maar erger maakte", vertelt zijn oma. Hij krijgt hier therapeutische voeding en medicijnen. Vandaag is de gezondheid van Hammeed voor het eerst weer aan het verbeteren.

"We hebben de afgelopen twee maanden 51 kinderen geholpen", vertelt Shagufta Samoo. Ze is verpleegster in het centrum. "We moesten al kinderen doorverwijzen naar andere ziekenhuizen omdat hier geen plek was."

ibc_2_9520

Vrouwen vaker ondervoed

"In onze maatschappij wordt aan mannen meer aandacht gegeven dan aan vrouwen, ook als ze ziek zijn. Daarom zijn meisjes vaker ziek, en komen ze meer dan jongens in de voedingscentra." Aan het woord is Dr. Khaled Navaz uit Thatta. "Informatie is dus hard nodig. Vergeleken met mannen zijn veel moeders ondervoed, bijvoorbeeld. En we moeten beginnen met het geven van voeding op scholen."

Precies dat gebeurt in het programma 'Lady Health Worker'. Moeders krijgen bericht over de waarde van voeding voor henzelf en hun kinderen. Vooral als ze zwanger zijn en de borstvoeding geven. Bijvoorbeeld dat zes maanden alleen borstvoeding heel goed is voor het kind.

UNICEF geeft uitgebreide steun aan het programma 'Lady Health Worker'. De organisatie is ook bezig met de overheid en andere hulporganisaties om de slachtoffers van de overstroming te helpen.

Door Carly Sheehan

SMS UNICEF naar 4333 en help een ondervoed kind

Zumeile_160UNICEF voert momenteel campagne tegen honger. Wereldwijd lijden meer dan 200 miljoen kinderen aan ondervoeding. Steun ons in onze strijd hiertegen. SMS UNICEF naar 4333 (€en geef daarmee 1 ondervoed kind 1 dag te eten. Met de extra voedzame maaltijden kan UNICEF ervoor zorgen dat deze kinderen weer aansterken. Ook zorgt UNICEF voor maatregelen die  1,50 per bericht) honger moeten voorkomen.

Ga naar de actiewebsite


Kom in actie voor UNICEF

   

Gerelateerd aan dit onderwerp