Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF mobiliseert alle middelen om cholera-epidemie in Haïti te bedwingen

16 november 2010

UNICEF zet al haar mensen en middelen in om de cholera-uitbraak in Haïti te stoppen.

Aangezien de helft van de bevolking van Haïti jonger is dan 18 jaar, zijn grote aantallen kinderen ziek. "Onze grootste angst is dat de ziekte zich door het hele land verspreidt. Dan wordt het moeilijk om de epidemie te bedwingen," zegt Francoise Gruloos-Ackermans, directeur van het UNICEF-kantoor in Haïti.

UNICEF wil daarom op zoveel mogelijk plaatsen in het land hulp bieden en wil vooral ook kinderen in afgelegen gebieden en in de overbevolkte sloppenwijken van de hoofdstad  Port-au-Prince bereiken.

Cholera in meeste districten

Tot nu toe zijn 14.642 gevallen van cholera geteld, het aantal doden bedraagt 917. De ziekte waart in zeven van de tien districten van het land rond. Sinds het begin van de cholera-uitbraak distribueert UNICEF miljoenen waterzuiveringstabletten, duizenden stukken zeep en chloor voor het zuiveren van watervoorzieningen in de hoofdstad en elders in het land. Ziekenhuizen en gezondheidscentra in Port-au-Prince zijn voorzien van onder meer waterzuiveringsmiddelen en draagbare latrines.

UNICEF heeft daarnaast de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere hulporganisaties geholpen bij de opzet van behandelcentra in Port-au-Prince en op het platteland. Duizenden kinderen en hun ouders hebben via de radio en posters voorlichting gekregen over het belang van hygiëne.

Voorlichting en trainingen

Samen met de overheid en VN-partners, waaronder het Wereldvoedselprogramma (WFP), voorziet UNICEF 5.000 scholen van zeep, schoon water en van voorlichting over het voorkomen van cholera. Ook worden de toiletten verbeterd en onderhouden. UNICEF traint bovendien onderwijzers, zodat die op 22.000 scholen aan de leerlingen kunnen uitleggen hoe ze besmetting met cholera kunnen voorkomen.

Gerelateerd aan dit onderwerp