Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF bereidt zich voor op tropische storm Haïti

4 november 2010

UNICEF bereidt zich in Haïti voor op de komst van een zware tropische storm door te zorgen voor voldoende noodhulpgoederen.

"Samen met onze partners werken de medewerkers van UNICEF dag en nacht om de slachtoffers van de cholera te helpen en de ziekte in te dammen", zegt Francoise Gruloos-Ackermans, UNICEF-vertegenwoordiger in Haïti. "De tropische storm die mogelijk in Haïti aan land komt, bedreigt deze werkzaamheden en alles wat we tot nu toe hebben gedaan. De storm kan zorgen voor nieuwe  overstromingen, waardoor cholera zich verder kan verspreiden. En dat terwijl Haïti zich nog moeizaam aan het herstellen is van de verwoestende aardbeving van afgelopen januari."

Kans op nieuwe noodsituatie

UNICEF verleent hulp in nauwe samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp. Dit is vooral van belang omdat de combinatie van cholera, een tropische storm en de nasleep van de aardbeving de ideale voorwaarden schept voor een nieuwe noodsituatie van landelijke omvang. Prioriteit voor UNICEF ligt bij het beschermen en helpen van kinderen en moeders.

Op de storm voorbereid

In heel Haïti, waaronder de gebieden die niet direct getroffen zijn door de cholera-uitbraak, worden voorraden aangelegd ter voorbereiding op de komst van de tropische storm. Het gaat onder meer om dekzeilen, orale rehydratie zouten (ORS, dat uitdroging door diarree voorkomt), jerrycans, waterzuiveringstabletten en zinktabletten, die de gevolgen van diarree verminderen.

De alvast aangelegde voorraden kunnen echter niet voldoende zijn. Er is dringend behoefte aan extra hulpgoederen voor schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Samenwerkende Hulporganisaties

UNICEF Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Na de aardbeving startte de SHO een nationale inzamelingsactie op giro 555, die 111 miljoen euro opbracht. Daarvan is ruim 13 miljoen euro toegewezen aan UNICEF Nederland. Dit geld wordt overgemaakt aan UNICEF Haïti en draagt daar bij aan de totale hulpverlening van de organisatie aan de slachtoffers van de aardbeving. Meer informatie over de SHO en hoe het geld van de nationale actie wordt besteed, kunt u vinden op www.haitinu.nl

Gerelateerd aan dit onderwerp