Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nationale ombudsman zoekt Kinderombudsman

2 november 2010

De Nationale ombudsman is gestart met het zoeken naar een geschikte kandidaat voor de Kinderombudsman. De Kinderombudsman is een nieuw nationaal en onafhankelijk instituut dat de positie van jongeren aan de orde stelt.

De zoektocht van de Nationale ombudsman naar een kandidaat voor deze functie is opnieuw een goede stap in de richting van het uiteindelijk in het leven roepen van deze Kinderombudsman. UNICEF pleit daar al jaren voor.

De kinderen van Nederland wachten al een flinke tijd op een Kinderombudsman. PvdA Kamerlid Arib diende al in 2001 een concept wetsvoorstel in maar het heeft tot nu geduurd voordat alle obstakels genomen waren en Nederland eindelijk de Kinderombudsman kan verwelkomen.

Het VN-Kinderrechtencomité heeft Nederland vorig jaar voor derde keer opgeroepen om een Kinderombudsman te installeren. De ervaringen van de meer dan veertig Kinderombudsmannen wereldwijd leert namelijk dat deze waakwond voor kinderrechten tot een wezenlijke verbetering zorgt van de kennis over kinderrechten en de naleving daarvan.