Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geen uitbraak cholera in Port au Prince

2 november 2010

De Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is een cholera-epidemie tot nu toe bespaard gebleven.

De ziekte heeft vooral slachtoffers gemaakt in de provincie Artibonite. Volgens officiële cijfers zijn hier 4.649 mensen ziek geworden en zijn 305 patiënten aan de gevolgen van cholera overleden.

Dat de hoofdstad tot nu toe buiten schot is gebleven, betekent niet dat de dreiging van een epidemie is verdwenen. Hier wonen als gevolg van de aardbeving van januari van dit jaar heel veel mensen dicht op elkaar in tentenkampen. Dit - gecombineerd met slechte hygiënische omstandigheden - maakt dat cholera hier makkelijk vrij spel kan krijgen.

Verrast

Haïti werd door de uitbraak van cholera verrast; de ziekte is hier al ruim een eeuw niet voorgekomen. Die onbekendheid maakt dat de bevolking de symptomen niet herkent en te laat hulp zoekt. Vooral kinderen kunnen snel aan de gevolgen van cholera overlijden; ze drogen uit door de diarree en het overgeven.

UNICEF helpt de overheid bij het indammen van de epidemie door te zorgen voor zeep, waterzuiveringsmiddelen, hygiënekits, ORS (een mengsel van zout en suiker dat uitdroging voorkomt) en door het geven van voorlichting. Ook ondersteunt UNICEF klinieken bij hun zorg aan cholerapatiënten.