Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Circa 3.000 cholerapatiënten in Haïti

26 oktober 2010

De cholera-epidemie lijkt zich te stabiliseren, maar UNICEF blijft zich inspannen voor het indammen van de ziekte.

Een jongetje met cholera krijgt in een ziekenhuis een zout-oplossing toegediend. Foto: UNICEF 2010/Marco Dormino

In Haïti hebben ongeveer 3.000 mensen cholera. Meer dan 250 Haïtianen zijn aan de gevolgen van deze ziekte overleden.

Vooral rond de Artibonite-rivier, op twee uur rijden van Port-au-Prince, zijn veel zieken. Maar ook in de hoofdstad zelf zijn gevallen van cholera gemeld. "Het medisch personeel is hier niet erg bekend met cholera," vertelt dr. Jean-Claude Mubalama van UNICEF. De ziekte is namelijk al ruim een eeuw niet in Haïti voorgekomen. UNICEF helpt daarom de overheid en lokale hulporganisaties bij het indammen van de epidemie, door te zorgen voor medische hulp, schoon water en voorlichting over het belang van hygiëne.

Snelle hulp redt levens

Vooral kinderen zijn kwetsbaar. Volgens Mubalama maken zij 30 procent van het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van cholera uit. "Kinderen worden in een zeer laat stadium naar het ziekenhuis gebracht. Ze sterven als ze bij ons aankomen." Tussen het optreden van de symptomen - hevige diarree, braken en buikpijn - en de dood zitten bij kinderen slechts drie tot vier uur. Het is dus zaak om heel snel hulp te zoeken

UNICEF en haar partners verspreiden onder andere waterzuiveringsmiddelen, antibiotica en ors ('oral rehydration salts', dat uitdroging als gevolg van diarree voorkomt). Het Wereldvoedselprogramma (WF) verspreidt 9.000 kant-en-klare maaltijden en biscuits met een hoge voedingswaarde.

De cholera-epidemie lijkt zich inmiddels te stabiliseren; in elk geval komen er nu minder nieuwe ziektegevallen bij dan aan het begin van de epidemie.

Gerelateerd aan dit onderwerp