Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Handen wassen kan levens van miljoenen mensen redden

14 oktober 2010

Morgen - op de derde internationale 'Dag van het Handen Wassen' - wassen over de hele wereld meer dan 200 miljoen schoolkinderen, ouders, leerkrachten, beroemdheden en ambtenaren hun handen met zeep.

Aan het eind van de dag willen ze echter meer hebben dan schone handen. De internationale 'Dag van het Handen Wassen' - met als thema 'More than Just a Day' - heeft als doel dat  handenwassen voor iedereen een gewoonte wordt.

Routine

UNICEF en andere organisaties organiseren op de 'Dag van het Handen Wassen' activiteiten in meer dan 80 landen. Maar ook krijgen scholen en gemeenschappen in ontwikkelingslanden de benodigde ondersteuning en middelen om het wassen van handen in de praktijk tot een routine en positieve gewoonte te maken. Elk jaar sterven namelijk meer dan 3,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van diarree en acute infecties aan de luchtwegen. Het wassen van de handen met zeep - vooral ná een bezoek aan het toilet en vóór het verwerken van levensmiddelen - vermindert de kans op diarree met meer dan 40 procent, en kan dus vele levens redden.

Wereldwijde activiteiten

Op de 'Dag van het Handen Wassen' wordt wereldwijd in speeltuinen, klaslokalen, buurthuizen, openbare ruimten en via de media aandacht gevraagd voor het belang van het wassen van de handen met zeep en water als één van de meest doeltreffende en betaalbare interventies in de gezondheidszorg. Activiteiten die voor het evenement gepland zijn, zijn onder meer een handenwassenparade in Sri Lanka met studenten en beleidsmakers en handenwassendemonstraties in Vietnam, Laos en Syrië.