Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Toename hulp op het gebied van hiv en aids in ontwikkelingslanden

28 september 2010

In een aantal lage- en middeninkomenslanden krijgen meer mensen dan voorheen zorg op het gebied van hiv en aids.

Toename hulp op het gebied van hiv en aids in ontwikkelingslanden

Dit staat in een vandaag verschenen rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het VN-programma tegen hiv en aids (UNAIDS) en UNICEF.

'Towards Universal Access' is het vierde jaarlijkse rapport over dit onderwerp. WHO, UNAIDS en UNICEF laten in deze rapporten zien hoe het wereldwijd gaat met het voorkomen van hiv-infecties en met de zorg voor degenen die hiv hebben of ziek zijn door aids.

Zo is het hoopgevend dat in Oost- en Zuidelijk Afrika, de regio die het diepst moest buigen voor de aidsepidemie, het percentage mensen dat aidsremmers krijgt in één jaar tijd is gestegen van 32 naar 41 procent. In 2009 kon in deze regio ook de helft van de zwangere vrouwen zich laten testen op hiv en hulp krijgen als ze het virus bleken te hebben.

Grootste stijging in een jaar tijd

In totaal hadden vorig jaar 5,25 miljoen mensen in lage- en middeninkomenslanden toegang tot zorg op het gebied van hiv en aids, 36 procent van het totaal aantal mensen dat deze hulp nodig heeft. Dit is een toename van meer dan 1,2 miljoen mensen ten opzichte van december 2008, de grootste stijging in een jaar tijd ooit.

De drie VN-organisaties zijn echter over dit nieuws 'gematigd positief'. 2010 is het jaar dat de universele toegang tot zorg op het gebied van hiv en aids zou moeten worden gehaald. Dit doel is echter te hoog gegrepen en de deadline is daarom naar wat verder in de toekomst verplaatst.

Obstakels

Er zijn dan ook nogal wat obstakels die de universele toegang blokkeren. Er is een tekort aan fondsen (10 miljard dollar), gebrek aan gekwalificeerd personeel en de aanvoer en distributie van medicijnen zijn in veel landen nog verre van volmaakt. Ook is het moeilijk om risicogroepen goed te bereiken, zoals prostituees, drugsgebruikers en mannen met homoseksuele contacten, en worden donorbloed en bloedproducten lang niet altijd getest op de aanwezigheid van hiv. Een ander obstakel van belang vormt de onwetendheid van hiv-geïnfecteerden; in tien landen bleek ruim 60 procent van de mensen met hiv niet te weten dat ze het virus hadden.

Actielijst

In het rapport staat een actielijst waaraan de wereld zich zal moeten houden, wil binnen enkele jaren dan toch hiv-zorg voor iedereen bereikbaar zijn. Zo pleiten WHO, UNAIDS en UNICEF voor een hernieuwing van politieke en financiële toezeggingen en een versterking van gezondheidszorgsystemen.

Rapport 'Towards Universal Access'

Cover Towards Universal AccessDownload dit rapport (PDF) van WHO, UNAIDS en UNICEF.

Gerelateerd aan dit onderwerp