Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kindersterfte wereldwijd met een derde afgenomen

20 september 2010

Het aantal kinderen dat sterft voor hun vijfde verjaardag is de laatste twintig jaar met een derde afgenomen. Maar nog altijd overlijden er zo'n 8 miljoen kinderen per jaar.

Elke dag overlijden er 12.000 kinderen minder dan in 1990. Dat neemt niet weg dat dagelijks toch nog zo'n 22.000 kinderen jonger dan vijf jaar sterven aan oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden. Het probleem blijkt vooral hardnekkig in India, Nigeria, Democratische Republiek Congo, Pakistan en China.

Millenniumdoelen in gevaar

In 2015 moet de kindersterfte ten opzichte van 1990 met tweederde zijn afgenomen. De huidige afname gaat te traag om dit zogenaamde Millenniumdoel te kunnen bereiken. Ook wereldwijde honger en moedersterfte zijn afgenomen, maar ook hier is de afname te klein om de deadline in 2015 te kunnen halen.


Evaluatie Millenniumdoelen

In 2000 ondertekenden alle 189 lidstaten van de Verenigde Naties de Millenniumverklaring. In 2015 moesten de volgende acht Millenniumdoelen zijn gehaald:
1. extreme armoede en extreme honger zijn uitgebannen;
2. elk kind gaat naar school;
3. alle mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten;
4. kindersterfte is sterk afgenomen.
5. minder vrouwen overlijden aan de gevolgen van zwangerschap;
6. de verspreiding van ernstige infectieziekten is een halt toegeroepen;
7. de wereld is verzekerd van een duurzaam milieu;
8. er is meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp.


Vanaf 20 september zullen wereldleiders in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York de Millenniumdoelen evalueren. Deze Millenniumdoelen zijn met behulp van subdoelen concreet en meetbaar geformuleerd, waardoor de voortgang en het resultaat ervan goed kunnen worden bijgehouden.

Gerelateerd aan dit onderwerp