Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kleine Prinsjesdag: vreemdelingenkinderen in Nederland bijzonder slecht af

17 september 2010

Op de vrijdag voor Prinsjesdag staat Den Haag vandaag in het teken van Kleine Prinsjesdag. Met een koets, hoedjes, een Kinderkoningin en een speciale Troonrede.

Kinderkoningin Jasmijn leest de Troonrede van Kleine Prinsjesdaqg voor

Aan de vooravond van de jaarlijkse Prinsjesdag organiseerden UNICEF, Defence for Children-ECPAT met medewerking van de stichtingen Kik'r en Tante Yo Kleine Prinsjesdag.

Met een echte koets, een echte Kinderkoningin en een Jongeling van Financiën. Jasmijn uit Schiedam was speciaal voor deze gelegenheid gekroond tot Kinderkoningin.

In de Ridderzaal in Den Haag las zij - net als de Koningin op Prinsjesdag - een speciale Troonrede voor in aanwezigheid van kinderen, Tweede Kamerleden en demissionair minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin.

Alle meisjes en vrouwen hadden een hoed op, de jongens en heren een stropdas.

Jaarbericht Kinderrechten 2010

Na afloop van de Troonrede overhandigde de Jongeling van Financiën Jean (ook uit Schiedam) het Jaarbericht Kinderechten 2010 aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Het Jeugdjournaal heeft live verslag gedaan van Kleine Prinsjesdag.

De afgelopen jaren is in Nederland vooruitgang geboekt op verschillende beleidsterreinen die kinderen aangaan. Toch is meer aandacht nodig voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland. In het bijzonder staat de positie van minderjarige vreemdelingen onder druk. Hun situatie is het afgelopen jaar op alle fronten verslechterd.

 

Zie ook...

kroontje_thumb.jpg

Video Kleine Prinsjesdag

Meisjes met hoedjes, jongens met stropdassen, een Kinderkoningin op de troon en een Minister en Kamervoorzitter in de Ridderzaal: Kleine Prinsjesdag deed niet onder voor Grote Prinsjesdag!

Speciaal filmpje voor Kleine Prinsjesdag, gemaakt door kinderen

Op kleine Prinsjesdag werd deze video in de Ridderzaal vertoond. Het is gemaakt door kinderen van basisscholen in Schiedam.

Hulp van Tante Yo en Stichting Kik’r

De organisaties Tante Yo en Stichting Kik’r hebben geholpen bij de totstandkoming van Kleine Prinsjesdag.

Logo KikrStichting Kik’r wil kinderen leren bewust een mening te vormen en deze ook echt te uiten. De stichting heeft hiervoor onder andere een kinderpersbureau en een kinderstembureau in het leven geroepen.

Logo YoTante Yo bedenkt en ontplooit activiteiten voor scholen, gemeenten en andere organisaties op het gebied van onderwijs en welzijn in de buurt.