Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Seksueel geweld is 'normaal' in DR Congo

25 augustus 2010

In het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn minstens 179 vrouwen en meisjes het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting.

In de DR Congo worden mensenrechten op gruwelijke wijze geschonden en seksueel geweld is in dit land een 'normaal' verschijnsel geworden. Alleen al in 2009 zochten ongeveer 18.000 vrouwen en meisjes hulp omdat ze waren verkracht. Van dit aantal hadden 11.855 slachtoffers dringend medische hulp nodig. Het is zeer waarschijnlijk dat veel meer verkrachtingen nooit worden gemeld.

Het lijden van de vrouwen en meisjes gaat ook na de verkrachting door. Velen kampen voor de rest van hun leven met de fysieke en mentale gevolgen. Bovendien versterken deze verkrachtingen een cultuur van geweld in de DR Congo, waarvan iedereen - ook gezinnen, gemeenschappen en de samenleving als geheel -  de gevolgen van ondervindt.

Einde aan straffeloosheid

"Seksueel geweld wordt internationaal gezien als een ernstig misdrijf en de plegers ervan moeten volledig verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden," zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.  "Er moet een einde komen aan de straffeloosheid ervan."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft Margot Wallström, speciaal VN-vertegenwoordiger inzake seksueel geweld bij conflicten, gevraagd om de Congolese vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van verkrachtingen te helpen. UNICEF zal deze hulp ondersteunen.

Gerelateerd aan dit onderwerp