Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulpverlening UNICEF in Pakistan in gevaar

17 augustus 2010

UNICEF waarschuwt vandaag dat geldnood haar humanitaire operatie in Pakistan in gevaar brengt.

Een moeder leest een brochure over hygiëne in een school in het noordwesten van Pakistan. Foto: UNICEF Pakistan/2010/Zak

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties is uiterst bezorgd over het gebrek aan fondsen voor de hulpverlening op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Miljoenen kinderen lopen het risico te sterven aan ziektes die door het water worden overgebracht.

"Het leveren van schoon drinkwater en adequate sanitaire voorzieningen is de sleutel tot het overleven van de miljoenen mensen die getroffen zijn door de overstromingen in Pakistan. Als we kijken naar de aantallen mensen die levensreddende hulp nodig hebben, is deze noodtoestand groter dan de Tsunami, Haïti, en de laatste aardbeving in Pakistan samen", zegt Martin Mogwanja, UNICEF-vertegenwoordiger in Pakistan

Risico op verspreiding van ziektes

"UNICEF levert dagelijks voldoende schoon water voor 1,3 miljoen mensen, maar miljoenen anderen hebben behoefte aan dezelfde diensten. Als we, door gebrek aan financiële middelen, niet in staat zijn om meer water te distribueren, zullen door water overgebrachte ziektes, zoals cholera en diarree, zich verspreiden. Er zullen dan doden onder de getroffen bevolking vallen. Vooral kinderen zijn zwak en kwetsbaar voor ziektes en ondervoeding", voegt Mogwanja hieraan toe.

De regering van Pakistan schat dat 20 miljoen mensen door de overstromingen zijn getroffen. Volgens de VN zijn minstens 15 miljoen mensen zwaar getroffen. De helft hiervan zijn kinderen.

UNICEF maakt zich er zorgen over dat de overstromingen 'de armsten onder de armen' hebben getroffen. Zij zijn het minst in staat om de huidige barre omstandigheden te overleven. De belangrijkste zorgpunten hebben betrekking op door water overgebrachte ziektes, acute infecties aan de luchtwegen, huidziektes en ondervoeding. In vele getroffen regio's van Pakistan zijn de cijfers op deze gebieden al gevaarlijk hoog.

Polio is endemisch en mazelen vormt nog altijd een bedreiging. UNICEF voert in opvangcentra met haar partners vaccinatiecampagnes tegen de ziektes uit. Ook verstrekt de organisatie orale rehydratatiezouten (ORS), een middel om uitdroging als gevolg van diarree te behandelen, maar ook dit middel is schaars als gevolg van de beperkte financiële middelen.

Giro 555

UNICEF Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De SHO startte een nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers in Pakistan op giro 555. Het geld dat UNICEF Nederland daarvan ontvangt, wordt overgemaakt aan UNICEF Pakistan en draagt daar bij aan de noodhulp van de organisatie aan de slachtoffers van de overstromingen. Meer informatie over de SHO kunt u vinden op www.giro555.nl.

Gerelateerd aan dit onderwerp