Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gevaar voor kinderen in Kirgizië nog niet geweken

27 juli 2010

De politieke situatie in het zuiden van Kirgizië is gekalmeerd, maar dat geldt niet voor het leven van de kinderen.

Termirbek (11) met zijn zusje Akbermek (6), voor hun afgebrande huis in Zuid-Kirgizië. Foto: UNICEF/NYHQ2010-1352/Estey

Hun verhalen zijn geen voorpaginanieuws meer, maar het gevaar is voor hen nog niet gewekend, aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.

100.000 kinderen zijn gevlucht voor het geweld. In september moet het nieuwe schooljaar beginnen voor 400.000 kinderen, terwijl de scholen beschadigd of verwoest zijn.

Tot op heden heeft UNICEF ongeveer 200 ton aan hulpgoederen geleverd in de regio, bestaande uit water en sanitaire voorzieningen voor gevluchte gezinnen en gezondheidszorgartikelen voor kinderen.

Strenge winter in aantocht

Maar de winter komt eraan, een periode waarin de kinderen van Kirgizië extra ondersteuning hard nodig hebben. Als er geen hulp komt, zal de gebruikelijk strenge winter een grote wissel trekken op de kinderen, bovenop de psychische trauma's en gezondheidsproblemen die ze al hebben.

Lake: "UNICEF en haar partners zetten kindvriendelijke ruimten op waar kinderen veilig kunnen spelen en hulp krijgen, en waar ze terecht kunnen voor gezondheidszorg. Vrouwen kunnen hier psychologische hulp krijgen."

UNICEF werkt samen met partners die humanitaire hulp bieden en herstelactiviteiten uitvoeren, aan het herstellen van het vertrouwen tussen de verschillende groepen en gemeenschappen.

"We moeten de kinderen van Kirgizië beschermen, en wel nu. Als we daarin slagen, zullen we niet alleen de situatie van de kinderen verbeteren, maar ook bijdragen aan het vredesproces in deze regio," zegt Anthony Lake.

Gerelateerd aan dit onderwerp