Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Weer voedseltekort in Sahel

26 juli 2010

In de Sahel-regio in West-Arika heerst een enorm voedseltekort. Tien miljoen mensen, waaronder honderdduizenden kinderen, kampen met de levensbedreigende gevolgen.

Deze boodschap zien we elk jaar wel ergens in de media terug en ook nu is hij helaas weer te horen. VN-organisaties (waaronder UNICEF), het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan herhalen ook deze keer weer waar ze het meest behoefte aan hebben: geld. Geld dat nodig is om de mensen in Sahel-land Niger - het armste land van de wereld - te helpen. Hier hebben 7,1 miljoen mensen te weinig te eten. Meer dan 114.000 ondervoede kinderen hebben in Niger in de afgelopen zes maanden een behandeling in voedselcentra moeten ondergaan. In buurland Tsjaad kampen 2 miljoen mensen met een voedseltekort en ook in delen van Mali, Burkina Faso en in het noorden van Nigeria moeten volwassenen en kinderen maar zien of ze deze periode overleven.

Elke cent telt

Donoren hebben miljoenen dollars overgemaakt, zodat hulporganisaties bijvoorbeeld kunnen zorgen voor voedselhulp voor mensen en vee. Toch is het niet genoeg. "Elke cent telt, of die nu afkomstig is van regeringen, het bedrijfsleven of individuele gevers, " zeggen een aantal hulporganisaties in een gezamenlijke verklaring.

Naast meer geld heeft de Sahel behoefte aan een duurzame oplossing voor de jaarlijks terugkerende voedseltekorten. De armoede in de Sahel moet worden aangepakt en daarvoor is blijvende steun voor deze regio nodig, zeggen de hulporganisaties. "Chronische armoede en kwetsbaarheid leiden tot een nog verdere verslechtering van de veiligheid in deze toch al wankele regio en zorgen ervoor dat de ontwikkeling ervan verdere vertraging oploopt. Vluchtelingen die in bootjes illegaal naar Europa gaan, mensen die deelnemen aan internationale criminele organisaties of drugs smokkelen: ze doen dit omdat ze het in hun eigen land moeten stellen zonder voldoende voedsel, schoon water, onderwijs en gezondheidsorg."