Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulp aan Haïti draait wel degelijk op volle toeren

19 juli 2010

De hulp aan Haïti draait wel degelijk op volle toeren, ondanks berichten dat landen toegezegde hulpgelden niet overmaken.

Dat betreft geld voor wederopbouw dat was beloofd tijdens een donorconferentie. Nederland heeft niets met dat fonds van doen, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag.

Het Nederlandse geld (ruim 111 miljoen euro) gaat via de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) naar Haïti. Volgens de SHO is daarvan 20 miljoen besteed aan vooral noodhulp. ''We hebben bij de inzamelingsactie al direct gezegd dat het geld bedoeld is voor de komende drie tot vijf jaar. Het meeste geld gaat zitten in wederopbouw'', lichtte SHO-voorzitter Farah Karimi toe.

In etappes

Het geld gaat volgens Karimi in etappes naar het land, omdat het bedrag daar niet direct kan worden opgemaakt. Geld is overigens niet het enige dat nodig is om het land er weer bovenop te krijgen. ''We zitten nu in de fase dat we huizen gaan bouwen, zogeheten 'transitional shelters' . Voor dat onderdeel is de overheid cruciaal, omdat die puin moet ruimen en moet aangeven waar er gebouwd mag worden. Maar aangezien de overheid in Haïti ook zwaar is getroffen door de aardbeving en toch al niet sterk aanwezig was, vergt dat heel veel tijd'', aldus Karimi.

Bij de donorconferentie heeft de internationale gemeenschap ongeveer 8 miljard euro toegezegd voor wederopbouw. In dit fonds is daarvan tot nu toe maar 2 procent binnengekomen. Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat veel landen nog zullen volgen als er concrete plannen zijn gemaakt voor de wederopbouw. Die plannen zijn nu nog in wording.
Bron: ANP/AFP

Website Samenwerkende Hulporganisaties

Zie www.haitinu.nl voor nieuws over de hulpverlening aan Haïti door de Samenwerkende Hulporganisaties


Gerelateerd aan dit onderwerp