Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nederlands noodhulpgeld Haïti volgens planning besteed

15 juli 2010

De opbrengst van de SHO-actie voor Haïti, inclusief het geld van de Nederlandse regering, bedroeg 111 miljoen euro. Eind juni 2010 is 20 miljoen euro besteed. Dat is 18% van het totale beschikbare budget.

De speciale gezant van Haïti bij de Verenigde Naties, Leslie Voltaire, maakt zich zorgen. Hij zegt dat van de bijna 8 miljard euro aan hulp die de internationale regeringen in maart 2010 hebben toegezegd voor wederopbouw in Haïti, tot dusver minder dan 2 procent in het land is terechtgekomen. De VN willen hiermee regeringen onder druk zetten die hun beloften aan Haïti niet zijn nagekomen.

Het gaat in dit bericht niet over het geld dat door Nederlanders en de Nederlandse overheid is toevertrouwd aan de Samenwerkende Hulproganisaties (SHO). De opbrengst van de actie voor Haïti, inclusief het geld van de Nederlandse regering (41,7 miljoen euro), bedroeg 111 miljoen euro. Op 15 juni 2010 hebben de Samenwerkende Hulporganisaties hun eerste kwartaalrapportage uitgebracht. Daaruit bleek dat in de eerste 10 weken na de ramp ruim 14 miljoen euro is besteed aan noodhulp. Inmiddels (eind juni 2010) is 20 miljoen euro besteed. Dat is 18% van het totale beschikbare budget voor noodhulp en wederopbouw.

Vanwege de ongelooflijk complexe situatie in Haïti verwacht de SHO dat de hulpverlening aan de Haïtianen die getroffen zijn door de aardbeving in totaal drie tot vijf jaar gaat duren. Dat betekent dus dat de totale opbrengst voor Haïti in een periode van drie tot vijf jaar besteed zal worden.

De tweede rapportage van de SHO komt uit in september 2010. U kunt ons werk volgen op www.haitinu.nl. Ook kunt u hier de eerste rapportage downloaden. Daarin kunt u lezen hoeveel geld in het eerste kwartaal is besteed en vooral ook waaraan dit geld is besteed.

Bron: Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)

Gerelateerd aan dit onderwerp