Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Tweede Kamer zet belangrijke stap tegen clustermunitie

2 juli 2010

Nederland heeft een belangrijke stap gezet richting de ratificatie van het Clustermunitieverdrag. Donderdagavond heeft de Tweede Kamer de ratificatie van het Verdrag tegen Clustermunitie goedgekeurd.

Zodra de ratificatie van het verdrag ook door de Eerste Kamer is goedgekeurd, kan Nederland het verdrag ratificeren en wordt het rechtsgeldig in ons land.

Het verdrag, dat voorziet in een verbod op het gebruik, vervoer, opslag en productie van clustermunitie, treedt wereldwijd op 1 augustus in werking.

De ratificatie door Nederland is een belangrijke stap, maar ons land kan en moet meer doen tegen de wereldwijde verspreiding van clustermunitie. 106 Landen hebben het verdrag ondertekend; 36 landen hebben het verdrag inmiddels geratificeerd.

Zie ook...

Wat houdt het Verdrag tegen clustermunitie in?

Het Verdrag tegen Clustermunitie (Convention on Cluster Munitions, CCM) verplicht de ondertekenende partijen onder andere om:

  • openheid te geven over de voorraad opgeslagen clustermunitie en deze voorraad binnen acht jaar te vernietigen;
  • gebieden die zijn getroffen door clustermunitie te identificeren en binnen tien jaar vrij te maken van clustermunitie;
  • gemeenschappen en personen die zijn getroffen door clustermunitie te ondersteunen zodat zij volledig worden geïntegreerd in de maatschappij en hun rechten worden gerespecteerd.