Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een op de vijf kinderen bij opname in ziekenhuis ondervoed

29 juni 2010

Van alle kinderen die in een Nederlands ziekenhuis worden opgenomen, is 19% ondervoed. Dat blijkt uit een onderzoek naar ondervoeding bij kinderen in Nederlandse ziekenhuizen, gepubliceerd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het onderzoek werd uitgevoerd op de kinderafdelingen van 44 Nederlandse ziekenhuizen, 7 academische en 37 algemene. Gedurende drie opeenvolgende dagen werden alle kinderen gevolgd die op dat moment werden opgenomen op de kinderafdelingen van de betreffende ziekenhuizen.

In totaal waren dat 424 kinderen, van wie 63% jongens en 86% blank. De gemiddelde leeftijd was 3,5 jaar en de gemiddelde opnameduur twee dagen.

In totaal was 19% van de kinderen acuut of chronisch ondervoed bij opname (academische ziekenhuizen 22%, algemene ziekenhuizen 17%). Het aantal kinderen met chronische ondervoeding lag beduidend hoger in de academische ziekenhuizen (14% versus 6% in de algemene ziekenhuizen).

Ook bleek dat kinderen met acute ondervoeding gemiddeld 45% langer opgenomen moetsen worden dan kinderen met een normale voedingstoestand en dezelfde onderliggende ziekte.

Met deze onderzoeksresultaten benadrukken de onderzoekers het belang van een screening op ondervoeding bij kinderen die worden opgenomen in de ziekenhuizen, en dat behandeling noodzakelijk is.

Bron: Ned. Tijdschr. Geneeskunde