Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Roep om Minister voor Jeugd

24 juni 2010

Een brede groep aan organisaties en individuen heeft vanochtend in drie landelijke dagbladen een oproep gedaan voor een Minister voor Jeugd. Daarmee richt de groep zich op de politieke onderhandelaars die momenteel werken aan een nieuwe regering.

Advertentie voor Minister voor Jeugd

De advertentie staat in de dagbladen Trouw, Volkskrant en NRC. Eén van de ondertekenaars is UNICEF.

UNICEF pleit voor een Minister voor Jeugd in het nieuw te vormen kabinet. Deze minister moet een duidelijk takenpakket krijgen en een eigen begroting. Ook moet deze bewindspersoon onderdeel uitmaken van het kernkabinet. Bij voorkeur heeft hij of zij dan ook zijn of haar eigen Ministerie.

Het voorstel van UNICEF is dat het takenpakket van een Minister voor Jeugd dan gebaseerd is op de zorg voor en ontplooiing van kinderen. Naast de verantwoordelijkheid voor een aantal eigen wetsonderwerpen dient de minister ook werk van andere ministeries op het terrein van kinderen en jeugd te coördineren.

Positief jeugdbeleid

Kinderen en jongeren moeten kansen krijgen om zich goed te ontwikkelen. Zodat ze hun talenten kunnen ontplooien. Of gewoon plezier kunnen hebben. Positief jeugdbeleid creëert deze kansen en zorgt er voor dat kinderen kunnen opgroeien in een veilige omgeving en actief mee kunnen doen aan de samenleving.

Gelukkig gaat het met de meeste kinderen in Nederland goed. Toch zijn er nog vele situaties in Nederland waarin de positie van kinderen en jongeren verbeterd moeten worden. Denk aan kinderen in asielzoekerscentra, uitgeprocedeerde gezinnen die op straat leven, het groeiende aantal kinderen dat in armoede leeft, kinderen die wachten op jeugdzorg, het gebrek aan jeugdpsychiaters en aan capaciteit in de jeugdgezondheidszorg.