Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meer vrijheid voor jonge asielzoekers

21 juni 2010

Jonge alleenstaande vreemdelingen die nu nog in vastzitten in vreemdelingenbewaring, krijgen meer vrijheid. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maandag geschreven aan de Tweede Kamer.

Meer vrijheid voor jonge asielzoekers

De minderjarige vreemdelingen kunnen binnenkort naar buiten, al mogen ze niet ver weg en moeten ze zich wel een aantal keer per dag melden. Het lichtere regime gaat ook gelden voor de alleenstaande minderjarige vreemdelingen die nu nog in een vorm van beschermde opvang zitten omdat ze het slachtoffer van mensenhandel dreigen te worden.

Vrijheidsbeneming

Omdat het gaat om vrijheidsbeneming, bestaat voor deze vorm van opvang geen wettelijke basis, zo blijkt uit onderzoek. Daarom gaat Hirsch Ballin bekijken of de alleenstaande asielzoekers die bescherming nodig hebben, ook onder het lichtere regime van andere jonge vreemdelingen kunnen vallen.

Sinds eind 2008 zitten de minderjarige vreemdelingen die in hun eentje zijn in bewaring in jeugdgevangenis De Maasberg in Overloon. Voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak zei eerder al toe te zoeken naar alternatieven voor het vastzetten van de minderjarigen. UNICEF en Defence for Children hadden daar kritiek op.

De grotere vrijheid geldt niet voor jonge vreemdelingen die in de misdaad actief zijn geweest of zich eerder aan toezicht hebben onttrokken.

Bron: ANP

Gerelateerd aan dit onderwerp