Kinderen in Kirgizië hard getroffen

15 juni 2010

Van alle mensen die het geweld in het zuiden van Kirgizië ontvluchten, is 90 procent kind, vrouw of een oudere. Veel kinderen lijden aan lichamelijk en geestelijk letsel als gevolg van het geweld in het gebied.

Kinderen in Kirgizië hard getroffen

UNICEF houdt de situatie in Kirgizië scherp in de gaten, omdat in conflictsituaties vooral kinderen als eerste slachtoffer worden. Hulpverleners ter plaatse werken aan psychosociale opvang om kinderen zo snel mogelijk hulp te bieden.

Vandaag zijn 7 vrachtwagens met materialen vertrokken naar Oost-Uzbekistan, waar inmiddels meer dan 100.000 vluchtelingen zich huishouden in ongeveer 75 kampen. In de vrachtwagens bevinden zicht tenten, kleding, dekens, gezondheidspakketten en kookmaterialen.

In Kirgizië zelf is ook de eerste hulp gearriveerd in de plaats Osh, de stad waar afgelopen donderdag het geweld is geëscaleerd. UNICEF heeft ervoor gezorgd dat er medicijnen zijn en operatiekits waarmee 1.600 mensen aan hun verwondingen behandeld kunnen worden. Ook heeft UNICEF gezorgd dat er toegang is tot schoon water en er noodvoorzieningen zijn zoals toiletten.

Nog steeds kunnen de VN echter niet alle gebieden in het zuiden van Kirgizië met hulp bereiken, omdat de situatie grimmig is.

Gerelateerd aan dit onderwerp