Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bijzonder elftal scoort voor UNICEF

2 juni 2010

UNICEF start actie voor kinderen in Zuid-Afrika

Elftal 'Scoor mee voor UNICEF'. Foto: Govert de Roos

Met alle ogen wereldwijd gericht op het WK in Zuid-Afrika vraagt UNICEF de komende weken extra aandacht voor de 12,7 miljoen kinderen in dit land die in de schaduw van de voetbalstadions opgroeien in extreem moeilijke omstandigheden. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties formeerde een eigen elftal van prominenten uit de wereld van sport, media, cultuur en politiek. Het elftal wil heel Nederland in beweging krijgen om kinderen door sport meer kans te geven op een betere toekomst.

In veel landen staan kinderen al vanaf hun geboorte met 1-0 achter, doordat ze opgroeien in een omgeving die wordt gekenmerkt door geweld en armoede. Juist in die landen zet UNICEF sport in om de kinderen te bereiken en ze voor te bereiden op een betere toekomst. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over hiv en aids, maar ook over onderwerpen als het gebruik van alcohol en drugs, huiselijk geweld en geweld op school.

UNICEF-elftal

Het UNICEF elftal, bestaande uit Ivo Niehe (coach), Jan Mulder, Jörgen Raymann, Bert Koenders, Kim-Lian van der Meij, Karin Bloemen, Joris Linssen, Kristie Boogert, Nicolette van Dam, André van Duin, Sipke Jan Bousema en Claudia de Breij, gunt deze kinderen nét zoveel winst als het Nederlands Elftal. Daarom roepen zij samen onder het motto 'Scoor mee voor UNICEF' alle Nederlanders op voor elke goal van Oranje tijdens het WK 1,50 euro in te leggen op de speciale aktiewebsite (deze is ondertussen gesloten). Iedereen die meedoet, kan topscoorder worden van zijn of haar favoriete UNICEF-speler. Als topscoorder maak je kans op een unieke prijs. Alle spelers van het elftal bieden iets bijzonders aan. Zo geeft Claudia de Breij een masterclass cabaret, biedt Jörgen Raymann eregastkaarten voor zijn nieuwste voorstelling aan, of kun je samen met Bert Koenders de politicus in jezelf ontdekken.

UNICEF in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika bereidt UNICEF zich voor op het WK en de gevolgen die de toestroom van toeristen en bezoekers kan hebben op kinderen. De organisatie zorgt voor bescherming van kinderen die risico lopen op uitbuiting, geweld, kinderarbeid en criminaliteit. De kinderrechtenorganisatie traint hulpverleners en geeft voorlichting aan ouders, kinderen en bezoekers van het WK. Zo krijgen toeristen informatie over hoe ze met kinderen om moeten gaan die zichtbaar slachtoffer zijn van uitbuiting, waaronder kinderprostitutie. Tijdens het WK wordt er ook voor gezorgd dat de kinderen rondom de stadions veilig zijn door 24 uur lang jeugdzorgwerkers paraat te hebben.

Verder is UNICEF twee jaar geleden al begonnen met een nationaal sportprogramma voor kinderen op scholen. Want juist voor kinderen die opgroeien in de townships kan sport het middel zijn om problemen zoals geweld, criminaliteit, drugs, alcohol, hiv en aids en tienerzwangerschappen te trotseren. Met de campagne en de 'Scoor mee voor UNICEF'-actie streeft UNICEF ernaar dat sport een vast onderdeel wordt van het onderwijscurriculum op alle 26.000 scholen in Zuid-Afrika.

 

De campagne is ondertussen gesloten.

'The making of' de elftalfoto

Het UNICEF-elftal over 'Scoor mee voor UNICEF'