Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF maakt zich zorgen om gevangene Guantanamo Bay

27 mei 2010

UNICEF maakt zich zorgen om de aanstaande berechting van Omar Khadr, die vastgehouden wordt in Guantanamo Bay, het Amerikaanse detentiecentrum voor vermeende terroristen.

Omar Khadr is in 2002 in Afghanistan gearresteerd op verdenking van misdaden die hij op 15-jarige leeftijd zou hebben begaan. Hij is de laatste kindsoldaat die in Guantanamo Bay vastzit.

Anthony Lake, directeur UNICEF Internationaal, zegt hierover: "Het recruteren en inzetten van kindsoldaten is een oorlogsmisdaad en degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn – volwassen ronselaars – moeten worden vervolgd. Deze kinderen zijn slachtoffers, die onder dwang hebben gehandeld. UNICEF heeft in eerdere verklaringen ook al gezegd dat voormalige kindsoldaten hulp nodig hebben bij hun terugkeer naar de maatschappij en dat ze niet veroordeeld en vervolgd mogen worden"

Gevaarlijk precedent

De aanklacht tegen Omar Khadr kan een gevaarlijk precedent scheppen voor andere kinderen die slachtoffer zijn van gedwongen recrutering, zegt Lake. Daarom doet hij een oproep. "Dit jaar vieren de Verenigde Naties de tiende verjaardag van het optioneel protocol voor kinderen in gewapende conflicten. We vragen alle regeringen die dit verdrag hebben geratificeerd, inclusief de Verenigde Staten, het gedachtegoed van dit protocol en alle bepalingen die erin staan te respecteren."

De UNICEF-directeur wijst er ook op dat alle kinderen die worden vervolgd wegens misdaden die zij zouden hebben begaan, behandeld moeten worden overeenkomstig internationale standaarden op het gebied van jeugdstrafrecht die kinderen speciale bescherming bieden. "Omar Khadr zou niet vervolgd mogen worden door een rechtbank die niet aan deze standaarden kan voldoen," besluit Lake.