UNICEF blij met nieuwe gegevens over kindersterfte

27 mei 2010

Volgens onderzoekers van de universiteiten in Washington (VS) en Brisbane (Australië) is de kindersterfte lager dan gedacht.

In een publicatie op de website van het Britse medische tijdschrift The Lancet, staat dat dit jaar naar verwachting 7,7 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag zullen overlijden aan eenvoudig te voorkomen oorzaken, zoals mazelen en diarree. Dit aantal is lager dan de schattingen van de Verenigde Naties en UNICEF.

Het onderzoek, gefinancierd door The Bill & Melinda Gates Foundation, richtte zich op de kindersterfte in 187 landen tussen 1970 en 2010. In 1990 stierven nog 12 miljoen kinderen onder de vijf jaar en dit aantal is dus flink gedaald. UNICEF, die meldde dat jaarlijks 8,7 miljoen jonge kinderen overlijden, is blij met deze nieuwe gegevens: "Uit voorlopige onderzoeksresultaten van onszelf blijkt ook dat de daling in de kindersterfte doorzet." UNICEF kiest voor een brede aanpak van de kindersterfte en zorgt in ontwikkelingslanden voor onder meer de distributie van malarianetten en voor vaccinatiecampagnes.

Gerelateerd aan dit onderwerp