Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aantal kindsoldaten in Somalië neemt toe

17 mei 2010

Het aantal kinderen dat in Somalië door gewapende groeperingen wordt geronseld neemt toe. Soms zijn deze kindsoldaten niet ouder dan negen jaar.

Aantal kindsoldaten in Somalië neemt toe

Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, en Radhika Coomaraswamy, de speciale VN-gezant voor kinderen in gewapende conflicten, spreken hierover hun afschuw uit. "Uit recente rapporten blijkt dat scholen worden gebruikt als recruteringscentra en dat kindsoldaten worden mishandeld en geëxecuteerd," schrijven zij in een gezamenlijke verklaring.

Oorlogsmisdaad

Lake en Coomaraswamy noemen het inzetten van kinderen in gewapende conflicten een oorlogsmisdaad. "Dit moet onmiddellijk stoppen. Alle partijen moeten de kinderen binnen hun gelederen vrijlaten en degenen die misdaden tegen kinderen hebben begaan mogen niet onbestraft blijven. De kindsoldaten zijn slachtoffers en moeten ook als zodanig worden behandeld," zeggen de UNICEF-directeur en de VN-gezant.

UNICEF en de medewerkers van Radhika Coomaraswamy staan klaar om te assisteren bij de demobilisatie van de kinderen. De voormalige recruten krijgen daarna hulp bij het oppakken van de draad van hun oude leven. "We roepen ook de internationale gemeenschap - inclusief degenen die de strijdende partijen in Somalië steunen - op om unaniem het ronselen van kindsoldaten te veroordelen en om zich in te zetten voor een beëindiging van deze praktijken," besluiten Lake en Coomaraswamy hun verklaring.

Gerelateerd aan dit onderwerp