Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF bij conferentie over kinderarbeid in Den Haag

10 mei 2010

De Nederlandse regering houdt op 10 en 11 mei in Den Haag een internationale conferentie over kinderarbeid. UNICEF zal hier samen met de ILO en Wereldbank een rapport over maatregelen tegen dit probleem presenteren.

UNICEF bij conferentie over kinderarbeid in Den Haag

Aan deze bijeenkomst doen regeringen van tachtig landen, VN-organisaties, internationale ondernemingen en ngo's mee. Tien jaar geleden trad een overeenkomst in werking van de International Labour Organization (ILO), waarin de ergste vormen van kinderarbeid werden verboden. In 2016 moet dit probleem wereldwijd zijn uitgebannen. UNICEF schat echter dan vandaag de dag nog steeds ongeveer 150 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar in vaak zware en gevaarlijke omstandigheden moeten werken.

Op zoek naar een beter leven

Samen met de ILO en de Wereldbank, presenteert UNICEF tijdens de conferentie een rapport over lessen die we kunnen trekken uit het verleden en mogelijkheden voor het uitbannen van kinderarbeid. Daarnaast worden de problemen belicht waarmee de wereld tegenwoordig kampt: het feit dat miljoenen kinderen samen met hun ouders op zoek gaan naar een beter leven elders en moeten werken, of juist door werkzoekende ouders thuis worden achtergelaten. Anderen gaan alleen op zoek naar werk of worden verhandeld door mensenhandelaren. "Al deze kinderen zijn onzichtbaar geworden en zitten gevangen in de ergste vormen van kinderarbeid," zegt UNICEF. Vooral het ontbreken van gegevens over deze groep maakt hen zeer kwetsbaar en UNICEF pleit dan ook voor het ontwikkelen van nieuwe meetmethodes.

Mix van maatregelen

De economische crisis, tekorten aan (betaalbaar) voedsel en brandstof hebben onherroepelijk gevolgen voor kinderen. Voor gezinnen die door dit trio aan problemen weinig of geen inkomsten hebben, is kinderarbeid vaak het laatste redmiddel om te overleven. Daardoor gaan meer kinderen van school en komen ze ook sneller in gevaarlijke werkomstandigheden terecht. "Internationaal is men het er steeds meer over eens dat kinderarbeid alleen effectief kan worden bestreden met een mix van maatregelen," zegt UNICEF. De VN-kinderrechtenorganisatie zal tijdens de conferentie dan ook bij regeringen en donoren aandringen op meer investeringen in goed basisonderwijs, sociale voorzieningen, werkgelegenheid en de bescherming van kinderen.

Meer over de conferentie

De website www.childlabourconference2010.com geeft meer informatie over de conferentie over kinderarbeid.

Gerelateerd aan dit onderwerp