Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF vaccineert miljoenen kinderen in Zimbabwe tegen mazelen

8 mei 2010

In Zimbabwe dreigt een mazelenepidemie. UNICEF start een landelijke campagne om bijna alle 5 miljoen kinderen tot 14 jaar te vaccineren.

UNICEF vaccineert miljoenen kinderen in Zimbabwe tegen mazelen

In september 2009 zijn de eerste gevallen van mazelen in Zimbabwe gerapporteerd in de districten Bulawayo, Bubi, Harare en Zvishavane. Tot dusver is melding gedaan van 2.176 gevallen in 41 districten. De ziekte heeft inmiddels al 183 dodelijke slachtoffers geëist. Waarschijnlijk is het aantal in werkelijkheid nog hoger.

In 92 procent van de gevallen gaat het om kinderen onder de 14 jaar. Ongeveer driekwart van hen komt uit de Apostolic Sekte. Deze gemeenschap weigert vaccinaties op basis van hun geloof. Een andere mogelijke oorzaak van de mazelenuitbraak is het gebrek aan koelkasten om de vaccinaties in te bewaren en te vervoeren.

Om de verspreiding te stoppen moeten alle kinderen tussen 6 maanden tot 14 jaar op korte termijn gevaccineerd worden. UNICEF en het Zimbabwaanse ministerie van Gezondheidszorg organiseren daarom in mei een nationale vaccinatiecampagne. Tijdens deze 'Child Health Days' krijgt minimaal 95 procent van de bijna vijf miljoen kinderen in Zimbabwe een vaccinatie.

De ziekte mazelen komt in de meeste landen van Afrika niet meer voor door beter functionerende immunisatieprogramma’s. Het is een zeer besmettelijk virus dat wordt overgebracht door kuchen en niezen. Ondervoede kinderen hebben een grotere kans om aan de gevolgen van de ziekte te overlijden.

Gerelateerd aan dit onderwerp