Eerste vaccinatieweek in Afghanistan

4 mei 2010

Op 25 april is in Afghanistan de eerste vaccinatieweek in de geschiedenis gestart. Duizenden kinderen krijgen inentingen tegen ziektes als mazelen, polio en tetanus.

Eerste vaccinatieweek in Afghanistan. Foto: UNICEF Afghanistan/2010/Walther

De Afghaanse overheid organiseert deze week in samenwerking met UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO krijgen elk jaar ongeveer 180.000 kinderen geen vaccinaties tegen ziektes. Dit komt doordat ze in onveilig gebied wonen en geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Andere kinderen worden niet ingeënt, omdat hun ouders niet weten hoe belangrijk dat is.

Grote stappen

In Afghanistan worden grote stappen gezet in de uitbreiding van het aantal kinderen dat vaccinaties krijgt. In 2006 kreeg het land een waarschuwingssysteem dat in de gaten houdt waar ziektegevallen de kop opsteken. Ook krijgen meer kinderen een inenting tegen mazelen en zijn in Afghanistan vaccins tegen hepatitis B en influenza geïntroduceerd. In 2009 werden bovendien zes vaccinatierondes tegen polio gehouden, waarin ongeveer 7,5 miljoen kinderen zijn ingeënt.

De vaccinatieweek startte op 25 april, Wereld Malaria Dag. Niet toevallig, want malaria vormt in Afghanistan een grote bedreiging voor de volksgezondheid. In 2009 telde het land ongeveer 400.000 malaria-patiënten. De Afghaanse overheid, UNICEF en de WHO geven prioriteit aan het bestrijden van deze ziekte. In de komende vijf jaar moet malaria in de noordelijke provincies zijn uitgebannen.

Gerelateerd aan dit onderwerp