Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Anthony Lake algemeen directeur van UNICEF Internationaal

1 mei 2010

Vandaag begint Anthony Lake als algemeen directeur van UNICEF.

Anthony Lake algemeen directeur van UNICEF Internationaal

Hij volgt Ann M. Veneman op en is daarmee de zesde algemeen directeur van de VN-kinderrechtenorganisatie. Lake brengt 45 jaar ervaring in publieke en internationale dienst mee voor deze positie. "Ik ben verheugd te kunnen toetreden tot UNICEF. Ik kijk uit naar de samenwerking met onze uitzonderlijke medewerkers en vele partners om de rechten van kinderen over de hele wereld te bevorderen," aldus Lake op zijn eerste dag in functie.

Anthony Lake werd, na overleg met de Raad van Bestuur van UNICEF, benoemd door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Bij de aankondiging van die benoeming op 16 maart 2010, merkte de secretaris-generaal op dat Lake 'een schat aan ervaring na een lange en indrukwekkende carrière bij de Amerikaanse regering' met zich meebrengt.

Adviseur van Obama

Lake heeft met leiders en beleidsmakers over de hele wereld gewerkt. Hij werkte in de regering Carter (1977-1981) en onder president Bill Clinton (1993-1997). Na het verlaten van de overheid in 1997, diende hij als speciaal gezant van de VS voor Haïti, Ethiopië en Eritrea. Bovendien was hij senior adviseur buitenlandbeleid voor de presidentiële campagne van Barack Obama.

Lake is een groot voorstander van de 'Millennium Declaration' en de'‘Millennium Development Goals'. "In de basis gaan de Millenniumdoelen over het geven van betere kansen aan 's werelds meest kwetsbare kinderen, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken - of het nu om de verbetering van de gezondheid van moeder en kind gaat, of het verbeteren van seksegelijkheid in het onderwijs, of het uitbannen van honger. We hebben nog veel belangrijk werk voor de boeg in de aanloop naar, en zelfs voorbij, het jaar 2015, dat we als doel hebben gesteld om de Millenniumdoelen te bereiken. Ik denk dat we het kunnen, met politieke betrokkenheid, goede strategieën, adequate investeringen en de inzet van de wereldwijde gemeenschap," aldus Lake.