Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen moeten centraal staan bij de opbouw van Haïti

28 april 2010

Haïti komt stukje bij beetje weer overeind na de desastreuze aardbeving van 12 januari jl. Volgende week publiceert UNICEF een uitgebreid rapport.

Kinderen moeten centraal staan bij de opbouw van Haïti

Het rapport gaat in op de vooruitgang die tot dusver is geboekt. Maar ook op de problemen die nog opgelost moeten worden. Het doel van UNICEF is om kinderen centraal te zetten in de opbouwplannen voor het nieuwe Haïti.

'UNICEF heeft meteen na de aardbeving al gezegd dat de ramp vooral de kinderen van Haïti treft', aldus Edward Carwardine, Hoofd Communicatie van UNICEF Haïti. 'En het is nu belangrijk dat dit een opbouw wordt voor de kinderen. Dat we kinderen boven aan de agenda zetten. Want er is nog veel te doen.'

Bijvoorbeeld voor Shasha Liza, een meisje van 13 jaar. Door de aardbeving is haar vader dood en haar huis totaal verwoest. Ze woont nu in een kleine tent samen met negen andere mensen. 'Het leven in dit kamp valt niet mee', vertelt ze. 'Het is hier stoffig en vies, en als het regent wordt alles hier modderig. Het zou makkelijker zijn als we goede tenten en betere toegang tot water hadden.'

Terug naar school

Shasha wil heel graag weer naar school. Door de aardbeving heeft ze besloten dat ze politicologie wil studeren en senator wil worden. Op die manier hoopt ze de Haïtiaanse regering van binnenuit te kunnen veranderen.

UNICEF en haar partners doen er samen met de Haïtiaanse overheid alles aan om ervoor te zorgen dat 700.000 leerlingen de komende twee maanden terug naar school kunnen.

Onderwijs is volgens UNICEF een van de drie essentiële aandachtsgebieden voor de toekomst van de kinderen in Haïti. Tot dusver hebben we honderden 'school-in-a-box'-pakketten en zo'n 1.400 tenten voor noodonderwijs verspreid.

Voeding

Een ander belangrijk aandachtsgebied is voeding. Edward Carwardine: 'Ondervoeding is een enorm probleem in Haïti. Dat was zelfs voor de aardbeving al zo. We willen ervoor zorgen dat kinderen heelhuids uit de huidige ramp komen, en dat ze niet het slachtoffer worden van een nieuwe ramp, namelijk ondervoeding.'

Bescherming

Het derde aandachtsgebied is bescherming. 'Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn', zegt Edward Carwardine. 'We moeten ervoor zorgen dat de rechten van kinderen beschermd zijn en dat het vooral hún welzijn is waar ons werk om draait.'

UNICEF en haar partners bereiken elke dag meer dan 19.000 Haïtiaanse kinderen via de kindvriendelijke ruimtes en spelactiviteiten. Daarnaast monitoren we alle tijdelijke tentenkampen in Port-au-Prince en proberen we waar mogelijk de omstandigheden voor de bewoners te verbeteren.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp