Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zeven aanhoudingen in onderzoek Tamil Tijgers

27 april 2010

De nationale recherche heeft maandag zeven verdachten aangehouden in een grootschalig onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland. De Europese Unie heeft deze Tamil Tijgers in 2006 op de lijst van terroristische organisaties geplaatst.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag gemeld. De Tamil Tijgers, officieel de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zijn begin 2009 verslagen door het regeringsleger op Sri Lanka. In de zomer van 2009 maakte een nieuwe leider bekend dat de afscheidingsbeweging echter doorgaat. Met zelfmoord- en bomaanslagen voerden de Tijgers sinds de jaren zeventig een gewapende strijd voor een onafhankelijk Tamil Eelam.

De Tamil Tijgers worden beschouwd als een van de meest gewelddadige terreurorganisaties ter wereld. Ze zijn door de Verenigde Naties en UNICEF veroordeeld voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

De nationale recherche begon het onderzoek nadat ze informatie van de geheime dienst AIVD had gekregen over de activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland. Voor de grootschalige actie van maandag bracht de politie om vijf uur 's ochtends meer dan tweehonderd rechercheurs op de been. De zeven opgepakte verdachten hebben zich vermoedelijk beziggehouden met fondsenwerving voor de 'terroristische organisatie'. Dat gebeurde door het houden van collectes, inzamelacties en de verkoop van dvd's en kalenders en het organiseren van illegale loterijen.

Onder de verdachten bevinden zich volgens het landelijk parket van het OM de leiders van verschillende organisaties van Tamils in Nederland, die vermoedelijk een rol spelen in het internationale netwerk van de Tamil Tijgers. Het gaat om de Tamil Coordinating Committee, de Tamil Rehabilitation Organisation, de Tamil Youth Organisation, de Tamil Vrouwen Organisatie en de Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland.

Een 45-jarige man uit Den Haag wordt gezien als dé vertegenwoordiger van de LTTE in Nederland. De andere verdachten komen uit Schagen (2), Breda, Zeist, Raalte en Ammerzoden.

"Het onderzoek bracht aan het licht dat de verboden activiteiten ook na de militaire nederlaag in 2009 zijn voortgezet", aldus het OM. "Fondsenwerving voor de Tamil Tijgers vindt ook in andere westerse landen plaats."

De nationale recherche zoekt getuigen en tips over de activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland.

Bron: ANP