Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nog geen kinderombudsman

16 april 2010

UNICEF voert al jaren lobby om de overheid in Nederland zover te krijgen een Kinderombudsman te benoemen. Debat in de Tweede Kamer verliep niet soepel.

Op dinsdag 13 april debatteerde de Tweede kamer plenair over het initiatief wetsvoorstel kinderombudsman. Dit initiatief wetsvoorstel is afkomstig van PVDA-kamerlid Arib. Zij moest dinsdag vele vragen van haar kamergenoten beantwoorden.

UNICEF heeft geprobeerd de stemming in de Kamer zo te beïnvloeden dat de leden vóór een kinderombudsman zouden stemmen. Dat deden we via gesprekken met en brieven naar Kamerleden en een ingezonden artikel in de Volkskrant. Ook besteedde het Jeugdjournaal dinsdagavond aandacht aan het onderwerp.

Het debat

Er is uiteindelijk dinsdag in de Tweede Kamer niet gestemd. Het debat verliep niet soepel en liep uit. Na beantwoording van vragen door mevrouw Arib, volgde een betoog van Minister Rouvoet. De minister, als adviseur van de Tweede Kamer in deze, gaf aan dat zijn ministerie positief staat tegenover een kinderombudsman. Maar hij plaatst nog wel wat kritische kanttekeningen bij de uitvoering, zoals voorzien in het wetsvoorstel.

Op drie punten heeft minister Rouvoet kritiek:

  1. Het brede takenpakket van de kinderombudsman, waaronder de mogelijkheid klachten te ontvangen. Doordat de kinderombudsman ook over privaat-rechtelijke organisaties klachten kan ontvangen en deze verplicht in behandeling moet nemen. Zo zou het risico kunnen ontstaan dat de kinderombudsman overspoeld wordt met klachten.
  2. Het budget van 3,5 miljoen euro jaarlijks is te hoog.
  3. De formatie van 20 fte's zou naar beneden moeten.

De tweede termijn van het debat over de Kinderombudsman zal plaatsvinden op 21 april om 20.00. Een eventuele stemming zal dan, naar verwachting, aanstaande donderdag (22 april) of twee weken erna, na het mei reces, op dinsdag plaatsvinden.

UNICEF zal zich natuurlijk blijven inzetten voor dit onderwerp.

Bron: UNICEF