Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

12-jarig meisje overlijdt na verkrachting door echtgenoot

12 april 2010

Elham Mahdi al-Assi, een twaalfjarig meisje uit Jemen, is doodgebloed nadat ze door haar man meerdere malen was verkracht. Drie dagen voor haar dood was ze met haar 23-jarige echtgenoot in het huwelijk getreden.

UNICEF is door deze gebeurtenis zeer geschokt. "De dood van Elham maakt maar weer eens duidelijk dat meisjes die te jong trouwen aan grote risico's blootstaan," zegt Sigrid Kaag, UNICEF's regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In Jemen trouwt een op de drie meisjes voor haar achttiende jaar.

"Meisjes die te jong trouwen, gaan veelal voortijdig van school en staan vaker bloot aan geweld, misbruik en uitbuiting. Jonge meisjes die zwanger raken lopen ook een grotere kans om te overlijden als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling."

"Volgens de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens moeten beide partijen de beslissing om te trouwen in alle vrijheid kunnen nemen," zegt Kaag, "maar als de ene partij veel te jong is om zo'n besluit te nemen, is daar natuurlijk geen sprake meer van. Jemen moet een wet aannemen met daarin een minimumleeftijd voor het sluiten van een huwelijk. Hiermee kan het land een einde maken aan deze kwalijke praktijken."